S mit csinál az Európai Unió?

2022. 09 29. 08:46

Szlovákia kész segíteni a schengeni határ védelmében Magyarországnak és Szerbiának

Eduard Heger (a képen) és Roman Mikulec rátapintott a lényegre.
Fotó: ma7.sk

Következetesen védeni kell a külső schengeni határokat az illegális migrációtól, s Szlovákia kész segíteni ebben Magyarországnak és Szerbiának – jelentette ki újságírók előtt Eduard Heger szlovák miniszterelnök és Roman Mikulec belügyminiszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után.

A szlovák belügyminiszter hangsúlyozta: az illegális migráció problémáját összeurópai szinten kell rendezni. „Mi száz százalékban teljesítjük a schengeni határokhoz kapcsolódó feladatainkat. Ha ezt minden ország megtenné, akkor nem kerülne sor másodlagos migrációra” – jelentette ki Roman Mikulec, akinek a szavait a szlovák közszolgálati hírügynökség, a TASR idézte. Hozzátette: úgy véli, ha Magyarországnak és más országoknak támogatást nyújtanak a schengeni határ védelmében, az segíthet abban, hogy Csehország és Ausztria visszavonja a szlovák határon újonnan bevezetett határellenőrzéseket.

Eduard Heger a Csehországban kedden, Ausztriában pedig szerdán bejelentett határellenőrzés kapcsán azt mondta: nem tartja helyesnek ezeket az intézkedéseket, mert „szembemennek Schengennel.” (Forrás: MTI)

* * *

Dicséretes a szlovák vezetők bejelentése, akik az európai kontinens egyik régóta meglévő valós problémájára mutattak rá. Arra, hogy Magyarország és Szerbia szinte erején felül küzd a migránsáradat megállításával, ami óriási anyagi tehertétel is.

S mit tesz közben az Európai Unió tehetségtelen vezetése? A tizenegyezerhatszázadik öngyilkos, Oroszország elleni szankció megfogalmazásán serénykedik gőzerővel.

S aljas módon, zsaroló eszközökkel – a magyar ellenzék hazaáruló asszisztálásával – visszatartja a Magyarországnak járó forrásokat.

Miközben hazánk óriási áldozatokat hoz, védi ezt az elbutult, ellustult Nyugatot a migránsinváziótól.

Ekler Elemér