Kutatók éjszakája Zalaegerszegen

2022. 09 29. 11:36

Járműfejlesztési bemutatók és kvízjátékok

A legmodernebb teszt- és önvezető autók bemutatójától kezdve a statisztikai kvízjátékig sokszínű, változatos programmal várják a látogatókat Zalaegerszegen, a Kutatók éjszakáján – közölték az MTI-vel a szervezők.

A PE (Pannon Egyetem) Zalaegerszegi Egyetemi Központ 15 programmal készül a kétnapos rendezvényre. Az Infocentrum kapuit pénteken 16 órakor nyitják meg. Az interaktív előadásokon többek közt VR-szemüvegen keresztül lehet majd kipróbálni a szakmákat. A dróntechnológia használatát a fotósok szemszögéből mutatja be Pezetta Umberto. A résztvevők érdeklődési körük szerint statisztikai, idegen nyelvi, földrajzi, irodalmi kvízjátékok közül választhatnak.

A könyvtári szabadulószobában – a keretjáték szerint – az új kísérletén dolgozó tudós számít a 2-4 fős csapatok segítségére: a feladványokkal a képlet utolsó számjegyeit kell megfejteni. A szabadulószoba rejtélyes világába online formában is be lehet kapcsolódni.

A C épületben szimulációs szoftverek segítségével – virtuális környezetben – különböző forgalmi helyzetekben lehet majd tesztelni az autonóm jármű viselkedését. A fejlesztésekről szóló, interaktív előadáson az útminőség érzékelésére alkalmas berendezéssel felszerelt elektromos autót és az önvezető funkciók tesztelésére kifejlesztett próbabábut is meg lehet tekinteni.

Az esti órákban „bagolytúrát” indítanak a Zöld Kampusz tanösvényén. A parkosított, természetközeli környezetben kialakított 14 állomáson a fentartható életmód elemeit, valamint a megoldási alternatívákat mutatják be. A hulladéktermelést egyebek mellett a szelektív gyűjtés bevezetésével, komposztálási eljárások alkalmazásával, a vízfogyasztást pedig az esővíz hasznosításával és takarékos csaptelepek felszerelésével csökkentették.

Szombaton zalaegerszegi rekorderekkel találkozhat a közönség: Bérces Edittel, a kar nyelvész oktatójával, világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futóval és Szász Péterrel. Az ötesztendős kisfiú elektromos kisautójával drift magyar rekordot állított fel.

A ZalaZone Innovációs Parkban pénteken 17 órakor kezdődnek a késő éjszakáig tartó programok. A kiállításon többek közt mezőgazdasági, meteorológiai és versenydrónokat vonultatnak fel. A labor- és műhelybemutatókon egyebek mellett a 3D szkennelést és a mikroszkópos vizsgálatokat mutatják be. A látogatók azt is megfigyelhetik, hogy közlekedik az autonóm robot a számára kialakított tesztkörnyezetben.