Kormányzati segítség az önkormányzatoknak

2022. 09 29. 09:52

A takarékosabb működés is elengedhetetlen

Balról a második Balogh László, Nagykanizsa, jobbról a második Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén.

A napokban a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjaival a településeket érintő aktuális kérdésekről egyeztettünk, de sor került egy konzultációra is dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel, dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkárral, Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral és Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárral.

A szomszédunkban zajló háború és az arra válaszul megfogalmazott szankciók egy covidjárványt követően olyan inflációt és energiaárakat teremtettek, melyekre nem csak a kormányzatnak, az államnak kell megfelelő válaszokat találnia, de az önkormányzatoknak, a településeknek is. Hiszen várhatóan jövőre a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent majd, amit nem lehetséges kizárólag önerőből előteremteni. Ezért bizonyosan takarékosságra lesz szükség idén és jövőre is az alapvető közszolgáltatások fenntartása mellett, hogy átvészelhessük ezt a nehéz időszakot, mely a háborúra adott nem megfelelően átgondolt nemzetközi és uniós válaszok következményeként állt elő.

A kormányzati szereplők ígéretet tettek, hogy amennyiben az önkormányzatok lépéseket tesznek a takarékosabb működés irányába, ők is segíteni fogják a városokat, ha arra szükség lenne.

Balogh László
Nagykanizsa MJV polgármestere

A 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint többletet jelent az intézmények fenntartása.
Fotók: Balogh László FB-oldala