Fontos bejelentést tett Balaicz Zoltán

2022. 09 28. 11:47

Balaicz Zoltán: – A döntést a közgyűlés hozza meg október 20-án.

A Zalavíz Zrt. jövőjével kapcsolatos írást jelentetett meg Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere közösségi oldalán.

„Kedves zalaegerszegiek!

Az elmúlt napokban több tárgyalást is folytattam Budapesten a Zalavíz Zrt. (melynek 79 százalékban Zalaegerszeg önkormányzata a tulajdonosa) működésével, fejlesztéseivel és a helyi víziközmű vagyonnal kapcsolatban, de ezekről idő előtt nem számolhattam be Önöknek.

Tegnap egy újabb beruházást jelentettünk be, hiszen a KEHOP pályázati program keretében 1,7 milliárd forintos fejlesztéssel újítunk meg Zalaegerszeg területén 14 helyszínen ivóvízhálózatot, további 14 helyszínen pedig szennyvízhálózatot. Az elnyert pályázati támogatás 70 százalékos arányú (1,2 milliárd forint), a maradék 30 százalék önrészt (500 millió forint) pedig az önkormányzat biztosítja. A munkálatokkal a 28 helyszínen 2023. decemberére végeznek majd a szakemberek. A projektnek köszönhetően éves szinten 56 millió forint megtakarítást ér majd el a Zalavíz Zrt. az érintett hálózatok jövőbeli működtetése során. Az elmúlt másfél évtizedben közel 50 milliárd forint értékben sikerült megújítani különböző önkormányzati, állami és EU-s támogatásokkal a helyi közműrendszereket és közműhálózatokat, ezt a munkát a következő időszakban is szeretnénk folytatni.

Amint ismert, a kormány döntésének értelmében az elmúlt tíz évben (az emberek érdekében nagyon helyesen) nem emelkedtek a vízdíjak Magyarországon. Ugyanakkor a dolgozói bérek és az anyagköltségek igen, így a 2022-es évet a Zalavíz Zrt. mínusz 400 millió forintos eredménnyel zárja, amit a cég meg fog tudni oldani. Sajnos az európai energiaválság és az áram árának drasztikus növekedése miatt 2023-ban várhatóan 3,5 milliárd forinttal emelkedik a Zalavíz Zrt. villamosenergia költsége. A cég a legnagyobb fogyasztó, összehasonlításként az alábbiakban látható egy-egy intézmény éves villamosenergia felhasználása:

– Csillagközi Óvoda: 12.254 kWh/év

– Polgármesteri Hivatal: 136.184 kWh/év

– Hevesi Sándor Színház: 224.713 kWh/év

– Zalavíz Zrt.: 13.294.009, azaz közel 13,3 millió kWh/év

Ez nagyon nagy kihívás 2023-ra nézve, de a Zalavíz Zrt. az elmúlt hetekben felvázolt egy feszes takarékossági tervet, amellyel jelentősen csökkenthetőek a terhek.

Várhatóan 3,5 milliárd forinttal emelkedik a Zalavíz Zrt. villamosenergia költsége 2023-ban.

Ezzel párhuzamosan a kormány kidolgozta a nehéz helyzetbe kerülő vízművek számára azt a szerintem korrekt segítségnyújtási programot, melynek lényege az, hogy az állam maximum 5 százalék részvénycsomaggal beszáll az adott vállalat tulajdonosai közé, tőkeemeléssel pedig helyreállítja a pénzügyi egyensúlyt. Egyébként a víziközművek törzsvagyonnak számítanak, az Alaptörvény értelmében azok csakis állami, vagy önkormányzati tulajdonban lehetnek és nem értékesíthetőek.

Az elmúlt napokban folytatott tárgyalások, a jelenleg zajló beruházások és a további fejlesztési tervek, valamint a szigorú takarékossági csomag alapján azt fogom javasolni az október 20-i közgyűlésen a képviselő-testületnek, hogy a Zalavíz Zrt.-ben önkormányzatunk továbbra is maradjon 79 százalékos arányban tulajdonos, a víziközművek pedig ugyancsak változatlan formában működjenek tovább. Ezzel párhuzamosan felkérjük Arnhoffer András elnök-vezérigazgató urat és a vállalat menedzsmentjét, hogy a takarékossági intézkedési tervet következetesen hajtsák végre, tegyenek meg mindent a cég 2023-as pénzügyi stabilitása érdekében és rendszeresen számoljanak be a költségvetési helyzet (különös tekintettel az energiaárak) alakulásáról.

A döntést az október 20-i közgyűlés jogosult meghozni.

Jelzem továbbá, hogy egyéb tárgyalások is folynak az európai energiaválság elmúlt napokban általam ismertetett zalaegerszegi hatásainak enyhítése kapcsán. Amit tudok (várhatóan októberben), ezekről is beszámolok!

Zalaegerszeg, 2022. szeptember 28.

Balaicz Zoltán
polgármester”