Együtt kukkol a francia miniszterelnök Ursula asszonnyal

2022. 09 27. 11:37

Franciaország figyelni fogja az emberi jogok és az abortuszhoz való jog tiszteletben tartását Olaszországban

Giorgia Meloni sajtótájékoztatója a választások után.
Fotó: Anadolu Agency Via Afp/2022 Anadolu Agency/Riccardo De Luca

Franciaország figyelni fogja az emberi jogok és a terhesség-megszakításhoz való jog tiszteletben tartását Olaszországban – mondta hétfőn Élisabeth Borne francia miniszterelnök az előrehozott olasz parlamenti választások eredményével kapcsolatban.

A felmérések szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), valamint más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség a voksok 41-45 százalékát szerezheti meg, ami elegendő ahhoz, hogy a törvényhozás mindkét házában többsége legyen.

„Természetesen az Európai Bizottság elnökével (Ursula von der Leyennel) együtt figyelni fogunk arra, hogy az olyan értékeket, mint az emberi jogok, a mások iránti tisztelet, nevezetesen a terhesség-megszakításhoz való jog, mindenki tiszteletben tartsa” – jelentette ki a kormányfő a BFM hírtelevízióban.

A kormánypárti többségből Francois Bayrou, a centrista Modem elnöke úgy fogalmazott a France Info hírrádióban, hogy „érezni lehet egész Európában a szélsőséges hullámot. Nagyon nagy a nyugtalanság az emberekben, amire választ kell adni” – mondta a politikus.

Az ellenzéki jobboldalon üdvözölték a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) győzelmét.

„Az olasz nép úgy döntött, hogy ismét kezébe veszi a sorsát egy patrióta és szuverenista kormány megválasztásával” – írta Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője a Twitteren gratulálva Meloninak és Matteo Salvininak, amiért „ellenálltak egy antidemokratikus és arrogáns Európai Unió fenyegetéseinek”.

Le Pen unokahúga, Marion Maréchal, aki korábban a Nemzeti Tömörülés képviselője volt, de a májusi elnökválasztási kampányban az Éric Zemmour vezette Visszahódítás párt alelnöke lett, az RTL kereskedelmi rádióban az olasz, valamint a két héttel ezelőtti svéd választásokhoz hasonlóan Franciaországban is „jobboldali koalíciót” szorgalmazott. (Forrás: MTI)

Elisabeth Borne aggódik Olaszország  jövője miatt. Lesz ideje rá, hiszen Franciaországban nem sok vizet zavar egy miniszterelnök, szinte évente váltják őket.
Fotó: Marie Claire