A polgármester nyílt levele a nagykanizsaiaknak

2022. 09 26. 09:52

Balogh László: – A várost uraló perc-emberkék csak a jelen pillanatot akarják megnyerni.
Fotó: Media1

A legutóbbi napok történései, a soron kívüli közgyűlés kapcsán nyílt levelet jelentetett meg Balogh László, Nagykanizsa polgármestere közösségi oldalán.

„Most perc-emberkék dáridója tart, / De építésre készen a kövünk…” Ady

Tisztelt Kanizsaiak!

Soron kívüli közgyűlés volt: távlatos döntéseket kellett volna meghozni a város érdekében. De a közgyűlést és a várost uraló perc-emberkék csak a jelen pillanatot akarják megnyerni. És ezért bármilyen eszközt bevetnek: csúsztatás, fenyegetés, rágalom, hazugság, hátráltatás – mindegy, a hangos győzelemért bármit, bármi áron.

Ez történt most is:

Kormányzati támogatás felhasználása – nincs megoldás. Az ÉVE-frakcióvezető Fodor Csaba sokat hangoztatott tétele szerint az állam kiüresíti/kivérezteti az önkormányzatokat. A valóság: az ÉVE-frakció másfél éve nem tud/nem akar/nem képes dönteni annak az 588 millió forintos kormányzati támogatásnak a sorsáról, amely városunk akut épület-, csapadékvíz-elvezetés-, út- és járdaproblémáit orvosolná. Közben mindennek az ára a duplájára emelkedett. De megszavazták, Fodor Csaba frakcióvezető Barcelonába utazik.

Vízmű fenntartása, állami kézbe adása, veszteségeinek kezelése – nincs megoldás. Csúsztatás az ÉVE részéről (ld. Fodor-tétel), hogy nincs garancia az államtól arra, hogy megmarad a szolgáltatás színvonala. A valóság: tavaly 12 millió Ft-ot szavaztak meg a vízműnek a veszteség elkerülése végett, majd ezt követően 5,5 milliós jutalmat adtak a vezetőjének. Ez a „lehetőség” az átadással eltűnne – a veszteséggel együtt. De Fodor Csaba, a vízmű felügyelő bizottságának elnöke Barcelonába utazik.

Népkonyha működése – nincs megoldás. ÉVE-frakció szerint megoldják a népkonyha további működését, azzal együtt, hogy az eddig biztosított helyiséget elvették. A valóság: politikai bosszú áldozata lett az az egyesület, amely 100 nehéz sorsú ember napi étellehetőségét segítette. Az ÉVE-nek fogalma sincs, ki és hol fogja végezni ezt a tevékenységet 9 nap múlva. De legalább Fodor Csaba bizottsági elnök Barcelonába utazik.

Energiaválság okozta városi költségvetési hiány lefaragása – nincs megoldás. Az ÉVE egyetlen ötlettel sem járult hozzá a város 620 millió forintos költségvetési hiányának a lefaragásához. Ám Fodor Csaba frakcióvezető Barcelonába utazik.

Csatornázási pályázathoz önrész biztosítása – nincs megoldás. Közel 1 milliárd forintos víziközmű-rekonstrukcióhoz Horváth Jácint ÉVE-képviselő rögtönzött módon, szóbeli beterjesztéssel közel 300 millió forintos kötelező önrészt kívánt megszavaztatni, de közben elfelejtette, hogy előtte a frakciója nem oldotta meg a fennálló hatalmas költségvetési hiány kérdését, ami a forrása lehetne az önrésznek. El is kellett napolni a fontos döntést, mert a beterjesztő felkészületlen volt. De legalább Fodor Csaba frakcióvezető Barcelonába utazik.

Költségvetésünk – nincs!

Vízműhiány-megoldás – nincs!

Népkonyhai szolgálat – nincs!

588 milliós fejlesztés – nincs!

De legalább Fodor Csaba frakcióvezető úr Barcelonába utazik!

Balogh László
Nagykanizsa MJV polgármestere