A kormánypropaganda mást mondott rólunk Ukrajnában

2022. 09 26. 08:37

A homokkomáromi Bodó Tamás adományokat vitt Kárpátaljára

Bodó Tamás (jobbról) gyermekholmikat, játékokat is vitt magával.

A homokkomáromi Bodó Tamás nemrég tért haza Ukrajnából, Kárpátaljáról, ahova ismét adományokat vitt.

A férfi – aki egyébként gyertyaöntő mester és a nagykanizsai piarista iskola portása – évről évre felkerekedik és elautózik Kárpátaljára, hogy segélyszállítmányokat vigyen az ott élő rászorulóknak. Régi, megbízható ismerősei vannak odakint, akik segítenek az igazán szegények felkutatásában. Most a kanizsai adományok mellett a Johannita Segítő Szolgálat által felajánlott tartós élelmiszereket is elszállította.

– Az iskola tanulói és a szülők összefogásának köszönhetően több doboznyi játék és édesség gyűlt össze ismét, sőt, ahogy arra már korábban is volt példa, akadtak, akik jó állapotú, de már feleslegessé vált kerékpárjaikat ajánlották fel – bocsátotta előre Bodó Tamás. – Ezek, illetve a Johannita Segítő Szolgálat által felajánlott 600 kilogramm liszt és 600 liter étolaj Beregszászra és a környező településekre juttatása volt mostani utam célja. Nemrég ismertem meg a Beregszászhoz közeli Jánosi nevű település görögkatolikus papját, Miklós atyát, aki a harkivi és odesszai térségből érkezett ukrán menekülteket fogadott be. A liszt és az étolaj jelentős részét nála hagytam, a többit az egyik beregszászi alapítványnál, mellyel már szintén régóta kapcsolatban állok.

Bodó Tamás hozzátette: még a tél beállta előtt szeretne újra elutazni; akkor többet szeretne vinni Miklós atyához, illetve a régi, jól ismert „saját” szegényeihez.

Kárpátalja legszegényebb helyeit keresi fel újra, meg újra.

– Sajnos, azt érzékelem, hogy mostanra a segítő szándék kissé visszaesett, ez Európa egészére igaz – jelezte a férfi. – Amikor kitört a háború, mindenki nagyon lelkesedett és rengeteg adomány érkezett, mostanra leült a lendület – talán mert Európára is nehéz idők várnak.

Azt is megtudtuk tőle: Ukrajnában csak azokat az iskolákat lehetett újra kinyitni, ahol van óvóhely. A háborúból a nacionalisták kivételével mindenkinek elege van, s közutálat tárgya Putyin és Zelenszkij is. Előbbit kegyetlen agresszornak, utóbbit bohócnak, az USA bábjának tartják. Azok az ukránok pedig, akik Magyarországra menekültek, bennünk kellemesen csalódtak. Ahhoz képest, amit a központi propagandából hallottak rólunk, segítőkészséggel és megértéssel találkoztak.

– Minden kapcsolatot a politika mérgez meg – szögezte le Bodó Tamás, aki egyébként a háború kimeneteléről úgy vélekedik: Putyin szerinte atomfegyvert nem mer bevetni, mert tudja, hogy az kétélű fegyver.

Horváth Attila

Az egyik család ezzel az autóval menekült, s ahogy látszik, az orosz katonák utánuk lőttek.