Felderítetlen zalai gyilkosságok, bűnesetek

2022. 09 16. 09:48

Mi lesz a döglött akták sorsa?

Az 1991-ben eltűnt Fata Jenő Zalaegerszeg közismert alakja volt. 1996-ban holtnak nyilvánították…
Fotó: archív

Egy bravúros nyomozásról számolt be minap a Magyar Távirati Iroda, egy közel három évtizede elkövetett gyilkosság tetteseire derült fény:

„Egy huszonkilenc évvel ezelőtt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölést derítettek fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök – jelentették be szerdán (szeptember 14-én) Kecskeméten.

Kovács Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője sajtótájékoztatón elmondta: 1993 őszén nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel öltek meg egy egyedülálló, özvegy nőt Soltvadkerten.

Az ügyben két évvel ezelőtt újították fel a nyomozást, számos közvetett tanút hallgattak ki, és DNS-vizsgálattal azonosítottak két, a bűncselekmény elkövetésekor még csak 22 éves román állampolgárt – ismertette.

Az egyik gyanúsítottat, egy nőt – bűnügyi jogsegély útján, nemzetközi elfogatóparancs alapján – májusban vették át a román igazságügyi szervektől. Férfi társát – aki más bűncselekmények miatt jogerős börtönbüntetését töltötte Romániában – ideiglenesen, az eljárás lefolytatásának idejére hozták át Magyarországra – tette hozzá.” – írja az MTI.

Emlékezetem – s a Zalatáj archívuma szerint – szűkebb pátriánkban is van fel nem derített gyilkosság, ami 31 évvel ezelőtt történt. Áldozata egy zalaszentgyörgyi özvegyasszony volt, a tettest (tetteseket) azóta sem sikerült kézrekeríteni.

Vagy itt van az 1991 októberében eltűnt közismert címfestő, Fata Jenő esete. Számtalan gyanús körülmény vetődött fel ügyében, máig nincs konkrét információ arról, hogy mi lett a sorsa. 1996-ban aztán holtnak nyilvánították.

Talán itt, Zalában is eredményhez vezethetnének ezekben az esetekben a három évtizede még nem ismert, így nem is alkalmazhatott új nyomozási technikák, módszerek, eszközök. Ezért is érdeklődünk majd a rendőrség illetékeseitől, hogy az említett két eset dokumentumai az úgynevezett döglött akták között szerepelnek, vagy érdemes újra megnyitni ezeket.

Ekler Elemér

(Fenti cikkünk alatt található a Zalatáj korábbi, Fata Jenő eltűnésével kapcsolatos cikksorozata – a szerk.)

Fata Jenő, a címfestő (2017.06.23.)

Fata Jenő, a címfestő (2.) (2017.06.26.)

Fata Jenő, a címfestő (3.) (2017.06.29.)

Fata Jenő, a címfestő (4.) (2017.07.05.)

Fata Jenő, a címfestő (5.) (2017.07.12.)

Fata Jenő, a címfestő (6.) (2017.07.18.)

Fata Jenő, a címfestő (7.) (2017.08.07.)