Donáth-kacsa hápogása…

2022. 09 14. 08:11

Donáth Anna ellenzékre szabott jogállamiságot szeretne…
Fotó: Európai Parlament

Nem az a baj, hogy az Európai Bizottság nem hajlandó egy olyan kormánynak pénzt adni, amely szívesebben költ a miniszterelnök rokonai­nak jólétére, mint az ország felvirágoztatására, az a baj, hogy nem teszik lehetővé, hogy a társadalom a kormány megkerülésével is hozzájuthasson az uniós pénzekhez – kesereg közösségi oldalán Donáth Anna. A Momentum EP-képviselője azonban nem adja fel, már meg is írta levelét Ursula von der Leyennek, azt javasolta a bizottság elnökének, hogy önkormányzatok, civilek, vállalkozók közvetlenül pályázhassanak az uniós pénzekre. (Egy csomó átutalási költséget is meg lehetne így spórolni.)

Vajon tudja-e Donáth ötletgazda, hogy a magyar államkasszát legutóbb a Gyurcsány–Bajnai-haramiakettős ürítette ki; kongott a trezor, amikor 2010-ben átadták a kulcsot az Orbán-kormánynak? Tudja-e, hogy a gazdaság teljesítménye ma háromszor akkora, mint az anyaszomorítók távozásának évében? Méghozzá úgy, hogy a Fidesz-kormánynak nem kell az IMF-nél kuncsorognia – önerőből, forrásátcsoportosítással kezeli a pénzügyeket. (Közben egymillióval nőtt a foglalkoztatottak száma, csökkentek az adóterhek, kimagasló a beruházási ráta, duplájára emelkedett az állami vagyon stb.)

Donáth kontinensanya ennek dacára ötletel. Bár kicsit előreszaladt az időben… Ellenzékre szabott „jogállamiságot” szeretne. Nem kell lacafacázni, a Fidesz-kormány helyett egyenest civileknek, legatyásodott önkormányzatoknak, vállalkozó Cseh Katalinoknak kell utalni a zsetont, oszt’ jónapot! Miénk itt a tér! A hoppon maradt kormány? Pénz nélkül lehúzhatják a rolót.

Pilhál György
Magyar Nemzet