A baloldal kótyavetyére készül?

2022. 09 14. 11:23

Újabb botrány Nagykanizsán

A balliberális frakció a bérleti szerződés meghosszabbítása ellen voksolt.
TV-fotó: Kanizsa TV

A nagykanizsai közgyűlés legutóbbi ülésén a baloldali többség úgy döntött, hogy nem hosszabbítják meg a Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete terembérleti szerződését.

A szervezet fontos karitatív tevékenységet folytat a dél-zalai városban, ezért is érthetetlen az egyetlen szavazattöbbséggel rendelkező frakció döntése, amit különösebben nem is indokoltak.

A döntést követően Balogh László polgármester nyílt levélben fordult a kanizsaiakhoz, amit váltaztatás nélkül közlünk:

„Tisztelt Kanizsaiak!

»Nem használhatja tovább kedvezményesen az önkormányzati tulajdonú Zrínyi utcai ingatlant Nagykanizsán a karitatív tevékenységet végző Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete, amellyel nem hosszabbítják meg a terembérleti szerződését.« – hozta meg »bölcs« döntését az ÉVE-frakció.

Jobb esetben csak megfeledkeztek a súlyos következményekről, rosszabb esetben viszont nem érdekelte a baloldal képviselőit, hogy e döntésükkel végképp ellehetetlenítenek számos hátrányos helyzetű embert, családot. Hiszen a DRVE éppen ezen embereknek szervez évek óta programokat és táborokat, adományokat gyűjtve a rászorulóknak, szociális adminisztrációs szolgáltatást végezve, tanodát, mosodát, edzőtermet és népkonyhát üzemeltetve, utóbbit a Magyarországi Baptista Egyházzal közösen.

Most azonban az ÉVE-frakció egy váratlan és »bátor« húzással, minden vita nélkül lesöpört egy civil szervezetet a közgyűlés asztaláról, mondván nincs rájuk szüksége, hiszen nem az ő baráti szervezete.

E döntés következtében kiszolgáltatott emberek, családok maradnak támasz és segítség nélkül abban a válságos helyzetben, ami most következik, tovább rontva a lehetőségeiket. Az ok pedig egyszerű: puszta politikai bosszú egy hasznos, karitatív feladatokat ellátó egyesülettel szemben, akiknek nincs politikai eszközük az ÉVE-frakcióval szemben, vagyis védtelenek, akár az általuk támogatott emberek és családok. Meg lehet őket leckéztetni.

És persze ott a gyanú is, hogy az eddig az egyesület által használt ingatlan eladása nagyobb haszonnal jár az ÉVE számára, mint egy nehéz helyzetű családokat segítő civil csapat támogatása. Hiszen ezek az emberek amúgy is a társadalom peremvidékén élnek, ami a belvárosi lakásokból, irodákból nem nagyon látszik. Most még kevésbé fog.

Valakik így is jól tudnak aludni ezek szerint.

Balogh László

Nagykanizsa MJV polgármestere”

A közgyűlés döntésével már foglalkozott az országos sajtó is. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Balogh László elmondta, hogy a döntéssel kapcsolatban élt a vétójogával, és „beviszi a közgyűlés következő, szeptember 19-i rendkívüli ülésére az előterjesztést”. A polgármester bízik abban, hogy lesz olyan baloldali képviselő, aki meggondolja magát, s most a szerződés meghosszabbítása mellett voksol.

A Zalatáj információja szerint az önkormányzat baloldali többsége az ingatlan eladását fontolgatja, ami nem meglepő, hiszen a balliberálisok az értékteremtés helyett szívesebben választják az ingatlanvagyon (s még sok más) elkótyavetyélését.

Nem lesz unalmas a szeptember 19-i rendkívüli ülés, hiszen a bérleti szerződés megszüntetése vagy meghosszabbítása mellett végleges döntést kell hozni arról is, hogy Nagykanizsa és a további 105 tulajdonos önkormányzat átadja-e a Délzalai Vízmű Zrt. fenntartását az államnak, vagy vállalják a csődhelyzet kockázatát. (Lehet, hogy azért sem lelkesedik a ballibeális frakció az átadásért, mert érdekes dolgok derülhetnének ki a vállalatnál történtekről?) Ráadásul az ülésen napirendre kerülhet a költségvetés módosítása is, ami ugyancsak izgalmasnak ígérkezik.

Ekler Elemér

A Délzalai Vízmű Zrt. sorsáról is határozni kell.