Pénzügyi kisokos

2022. 09 13. 08:47

Békesi Lászlót Horn Gyula páros lábbal rúgta ki…
Fotó: MTI/Marjai János

Az elmúlt héten Békesi László vizionált az Orbán-kormány várható összeomlásáról. Gondolom, ő volt az ügyeletes. A szocialisták hajdani pénzügyminisztere a Klikk TV Mélyvíz című műsorában fejtette ki aggodalmait.

Nagyjából ugyanazt ecsetelte, amit ezeken a fórumokon a leharcolt kollégák szoktak: a Fidesz-kormányzatnak harangoztak, Orbán Viktor pedig elkezdhet csomagolni, game over. Látnokunk sose ment a szomszédba egy kis hangulatkeltésért.

Négy éve, a választások előtt azt fejtegette, a piszok Fidesz még utcai robbantások szervezésétől sem riadna vissza, hogy hatalomban maradhasson. Az elsöprő kétharmad után viszont már hallgatott, mint hal a szatyorban… Őszintén szólva nem értem, miért kérdezgetik ezeket a padlót fogott savanyú embereket, akiknél a hatalom huzamos hiánya láthatóan riasztó tüneteket produkál. (Bár állítólag Békesinek van valami jótékony kisugárzása. Mondják, fuvolázó hanghordozása anno sikeresen tompította a szocialista áremeléseket követő lakossági anyázásokat.)

A megmondóember ezúttal azt fejtegette, mennyire szánalmas, ahogyan a kormány küzd az uniós forrásokért. Csakhogy – emelte fel mutatóujját – még az előírt alapvető lépésekre sem hajlandó a kabinet.

Például arra, hogy Magyarország végre csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Így aztán szó nincs arról, hogy közel lennénk a megállapodásokhoz. „Nem fogjuk megkapni az uniós pénzeket” – tájékoztatott diadalittasan a jól értesült interjúalany.

Kis színes. Monetáris hősünket 1995-ben Horn Gyula páros lábbal rúgta ki a kormányából. Helyére egy másik kétségbeejtő ember, Bokros Lajos került – de az már egy másik rémtörténet.

Pilhál György
Magyar Nemzet