Mi lesz a Délzalai Vízmű Zrt.-vel?

2022. 09 12. 09:34

Közeleg a határidő…

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere nyílt levélben fordult a polgárokhoz a Délzalai Vízmű Zrt. sorsával kapcsolatban. Idézzük levelét:

„Tisztelt kanizsai és tisztelt térségi polgárok!

Ha a szeptember 20-i határidőt követően Nagykanizsa és a további 105 tulajdonos önkormányzat nem adja át az államnak a Délzalai Vízmű Zrt. fenntartását, akkor a kistelepülések teljes, Nagykanizsa pedig részleges csődhelyzetbe kerül rövid időn belül.

Ez tény. Minden önkormányzat egyetért az állami kézbe adásról, csak egyetlen szereplő van, aki gátolja a közös megoldás megszületését: a többséget adó baloldali ÉVE-frakció. Náluk van a döntés felelőssége, ők mégsem kívánnak lépni. Megint csak a hátráltatás, az akadályoztatás. Újfent. Újra a régi gyakorlat, hogy másra tolják át a saját felelősségüket. A hatalom ízlik, a súlya kevésbé. Pedig most van tétje minden döntésnek.

A vízmű ellátási területe.

A háborúra válaszul adott átgondolatlan uniós szankciók keltette infláció miatt ugyanis beláthatatlan árrobbanás várható az önkormányzat által fenntartott intézményeknél is. Köztük a víziközműveknél. Mindez többszázmilliós plusz terhet jelent csak a Vízmű esetében, nem számolva a további intézmények fenntartási költségeit.

Ezt a hatalmas terhet az önkormányzatok nem tudják magukra vállalni a gazdasági összeomlás kockázata nélkül. Az ÉVE-frakció azonban saját kézben kívánja tartani a Vízművet. Amire csak egyetlen lehetséges magyarázat van: hogy a továbbiakban is ők mondhassák meg, hogy ki legyen a vezérigazgató, a felügyelőbizottság elnöke, és hogy ki mekkora jutalmat kaphasson a cégnél.

Mert ne feledjük: tavaly úgy kapott 5,5 millió forintos jutalmat az ÉVE döntése alapján a Vízmű általuk kinevezett vezetője, hogy azt megelőzően az önkormányzat mentette meg a céget a veszteséges működéstől egy 12 milliós rendkívüli támogatással. Az ÉVE döntésével. Majd miután megmentették közpénzből azt, 5,5 millió forintos jutalmat szavaztak meg a vezetőjének, mondván, milyen jól végezte a feladatát, hiszen nem veszteséges a Vízmű.

Ez még tavaly elment – minden erkölcstelensége ellenére. A jövőben viszont a megnövekedett költségek miatt milliárdos is lehet a veszteség. Ezt kinek-minek a terhére fogják kompenzálni?

Balogh László
Nagykanizsa MJV polgármestere”