Egy ravasz humorista

2022. 09 09. 10:06

Ágh Attila filozófus, politológus, egyetemi tanár a budapesti Általános Vállalkozási Főiskolán tartott MSZP-s pártértekezlet kezdete előtt 2014. december 13-án.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Mindig nagy érdeklődéssel olvasom a nyolcvanegy esztendős Ágh Attila írásait. A munkásmozgalmi politológusból humoristává lett szerző nemcsak meglepő fordulataival hívja fel magára a figyelmet, retró nyelvezetének Kádár-kori bája is magával ragadó. A Népszava (olykor a Hírklikk) gondozásában megjelenő vidám írásai műfajteremtők.

Itt van például minapi műve, A tökéletes pártállam. Aki afféle könnyes-bús nosztalgiacikkre számít a sokat látott szerzőtől, nagyot téved. Ágh humorista az Orbán-kormányzat munkásságát próbálja közel hozni az olvasóhoz – egy elmebeteg nézőpontjából. Frenetikus ötlet. A legfrappánsabb részekből idézek: „A fideszes politikai bábuk az egyedüli felkent politikai szereplők, akik előre megírt szerepet játszanak, így a politika világát mindinkább az undor lebegi körül. […] Az Orbán-rezsim az elrettentés széles eszközrendszerét alkalmazta azokkal szemben, akik mégis megpróbáltak ebből a politikai színházból kitörni és valódi politikai szerepet játszani. […] A [Fidesz] durva sebészi beavatkozással az ellenzéki pártokat leválasztotta az ellenzéki szavazók táborától.” Érzik a bő humort?

Nem elképzelhetetlen, hogy Ágh Attila már az átkosban írt munkái­ban is tudatosan használta a szatíra eszközeit. Elvégre épeszű ember aligha gondolhatta komolyan azokat az épületes marhaságokat, amiket ő A polgári politikai gazdaságtan emberfelfogásának marxi kritikája, netán a Demokratikus szocializmus – A szocializmus alapértékei és a marxizmus hegemóniája című irományaiban közreadott. Ügyesen álcázott vígeposz lehetett mindkettő – jobb híján így próbálta meg belülről bomlasztani a kommunizmust a rafinált szerző.

Pilhál György
Magyar Nemzet