Megújult a zalaegerszegi Eötvös-iskola

2022. 09 02. 14:12

Több mint kilencszáz helyen valósultak meg iskolafejlesztések hazánkban

Fotók: Zalatáj

Az utóbbi években több mint 900 helyszínen 350 milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztések, jelentős részben energiahatékonysági beruházások valósultak meg a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében – mondta a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szeptember 2.-án, pénteken Zalaegerszegen.

Sölch Gellért az Eötvös József általános iskola csaknem félmilliárd forintból végrehajtott felújításának avatóján arról beszélt, hogy az energiahatékonysági beruházások olyan fejlesztések, amelyek jelentősen meghatározzák a jövőnket.

Már a szomszédunkban zajló háború előtt is kiemelt fontosságúak voltak ezek a vállalások. Arra, hogy a kormány jó irányba lépett, a zalaegerszegi intézmény korszerűsítése is kiváló példa, hiszen évekkel korábban elindult a tervezése – emelte ki.

Kihívásokkal teli időszak előtt állunk, ezeket meg kell tudni oldani. A lakossági igények is azt mutatják, hogy az otthonfelújítási támogatások három plusz hárommillió forintos felújításainak 44 százaléka energiahatékonysági beruházás volt, például nyílászárócsere vagy napelemek felszerelése – jelezte a politikus.

Sölch Gellért nagy múlttal rendelkező városként jellemezte Zalaegerszeget, ahol a beruházások „a jövőbe mutatnak és a messzi jövő fejlesztését ígérik”, példaként említve a kórházban zajló beruházásokat, de kiemelte a ZalaZONE Járműipari Tesztpályát és a Rheinmetall harcjárműgyárát is.

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese úgy fogalmazott: korábban soha nem látott felújítási hullám indult az elmúlt években a magyar közoktatásban, így több mint ezer intézmény épült, szépült, bővült vagy újult meg országszerte. A zalaegerszegi intézményfelújítás azért is példaértékű, mert a város magáénak érzi az oktatási intézményeket és együttműködik a tankerületi központtal – tette hozzá.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos egyebek mellett azt mondta: most, amikor akadozik minden fontos ellátási lánc, különösen felértékelődik egy ilyen beruházás.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy a város 2014-ben döntött arról, hogy tíz év alatt valamennyi oktatási intézményét felújítja, korszerűsíti, és ebben nagyon jól áll, a jelenleg is zajló és a hetekben induló új korszerűsítések értéke megközelíti a másfél milliárd forintot.

Kajári Attila tankerületi igazgató ismertette: az 1970-es években épült Eötvös iskola 492 millió forintos korszerűsítése során kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a lapostetőt, a homlokzatot és a lábazatot, illetve napelemes rendszert szereltek fel az épület tetejére. (Forrás: MTI)