Horn igen, Horthy nem

2022. 08 31. 08:32

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselői felavatják a Horthy-szobrot Dúró Dóra házalelnök parlamenti irodájában.
Fotó: Kurucz Árpád

Szobrot állított Horthy Miklósnak a Mi Hazánk Dúró Dóra házalelnök parlamenti irodájában, mire a Momentum Kövér Lászlóhoz szaladt: világért se engedje a szoborállítást! A hétvégi Tranzit-vitán nagyot égő Gelencsér elnök helyett Lőcsei Lajos honatya fogalmazta meg az aggodalmukat: „Aki ma Magyarországon Horthy-szobrokat állít, az a kirekesztés politikáját akarja normalizálni.” (A Göncz Árpád városközpont és a Horn Gyula-szobor avatásánál bezzeg hallgattak, mint hal a szatyorban. Az nem volt kirekesztés.)

A házelnök persze elhajtotta Lőcsei Lajcsit: „Az alelnök döntése, hogyan rendezi be dolgozószobáját.” Két párt, két módszer: az egyik alkot, a másik – ahogy szokta – rombol(na)… Horthy Miklós személye ma is jó alkalomnak látszik megosztani a nemzetet. Alapos munkát végzett a kommunista „történelemtanítás”. Ma is azt az embert próbálják besározni, aki még Hitler szövetségeseként is be mert fogadni lengyel menekülteket, s aki a német megszállásig megtagadta a magyar zsidóság deportálását.

Ahogyan egy alkalommal Orbán Viktor is megfogalmazta: Horthynak (és Bethlen István miniszterelnöknek, Klebelsberg Kunó kultuszminiszternek) köszönhetjük, hogy az elvesztett első világháború, a vörösterror és a trianoni diktátum sem tudta maga alá temetni a nemzetet. A kormányzót még a győztesek sem tekintették háborús bűnösnek, csak a ránk ültetett új vezetők, Rákosiék, Kádárék, Gyurcsányék… Az ő „történelemkönyveikből” szívhatták magukba ezek a Lőcsei Lajcsiék a nemzetmegosztó gyűlöletet. Vajon látta-e már momentumos ifjú a kenderesi Horthy-mauzóleumban a „Hálás magyar zsidóság” feliratú koszorút?

Pilhál György
Magyar Nemzet