„Erőt ad az összefogás, a segítőkészség”

2022. 08 25. 08:35

Zalaegerszeg jövője a régiót is érinti – interjú Balaicz Zoltánnal

2019-ben a Balaton-felvidéken, a Tóti hegy tetején. 2019 volt az utolsó normális esztendő, az utolsó „békeév”.

Embertpróbáló hónapok, évek vannak mögöttünk, s az előrejelzések szerint hasonlók várnak ránk. A kialakult helyzet átrendezte a terveket, a fejlesztési elképzeléseket. Nincs ez másképp Zalaegerszegen sem, annak ellenére, hogy a zalai megyeszékhelyen korában még nem tapasztalt fejlesztések valósultak meg az elmúlt években, sőt tovább tart ez a kedvező folyamat.

Ennek ellenére Zalaegerszegen is át kellett gondolni a folytatást. Erről beszélgettünk Balaicz Zoltánnal, akit 2021-ben az Év polgármesterének választottak Magyarországon.

Jár-e majd lemondásokkal, áldozatokkal az előttünk álló néhány nehéz év városi szinten?

– Nos, mindig is az őszinteség a legkorrektebb út: igen! 2022-ben, 2023-ban és talán még 2024-ben is a költségvetés stabilitása, a munkahelyek megőrzése és az energiaválság hatásainak kiküszöbölése lesz a legfőbb feladatunk. A legfontosabb az, hogy az önkormányzati intézmények és cégek közel 1800 dolgozójának béreit és járulékait, a város működtetési költségeit és az energiaszámlákat ki tudjuk fizetni. Mindent ennek kell alárendelni és ez áldozatokkal fog járni. 2023-tól kevesebb lesz majd a fejlesztés, a beruházás, az út- és járdafelújítás, a fűnyírás, a rendezvények és fesztiválok, valamint a kulturális, művészeti és sporttámogatás is. Emellett a helyzet normalizálódásáig országosan elhalasztották néhány évvel a nagy állami beruházásokat, ami városunkat is érinti (pl. új sportcsarnok, színházfelújítás, skanzen bővítés, új hotel a volt MMIK helyén, teniszcentrum, hulladékudvar, stb.).

E nehéz helyzet kezelésére van megfelelő tapasztalatuk?

– A válságkezelésben komoly tapasztalatra tettünk szert az elmúlt 2 és fél évben. Sokszor inkább válságmenedzsernek éreztem magam, semmint polgármesternek, hiszen hol a járványügyi védekezéssel, hol a járványt követő gazdasági nehézségek kiküszöbölésével, hol az ukrán menekültekkel, hol pedig a segélyszállítmányok megszervezésével kellett foglalkoznom. Ezt a tapasztalatot most is kamatoztatni kell. Egyrészt nehéz időkben még fontosabb az összefogás, az esetleges ellentétek félretevése. Ebben helyben mindig példát mutattak a különböző politikai erők.

Balaicz Zoltán: – Oda kell figyelnünk családunkra, közösségeinkre!…

Milyen intézkedéseket terveznek?

– A Megyei Jogú Városok Szövetségének döntéséhez illeszkedve felmérjük, hogy 2022 hátralévő hónapjaiban, illetve 2023-ban mekkora plusz terhet jelent majd az üzemanyag, az áram és a gáz árának drasztikus emelkedése. Az adatok birtokában nyár végétől elkezdünk egy új 2022-es költségvetést kidolgozni és új szempontok alapján áll majd össze a 2023-as költségvetés is. A város takarékos működésének biztosítása, a dolgozók bérének biztosítása, valamint az intézmények fenntartásának biztosítása (bölcsődéktől és óvodáktól az idősotthonokig és orvosi rendelőkig) lesz a fő cél, de ennek ára lesz (fejlesztések, beruházások, felújítások, rendezvények, támogatások elhalasztása). Harmadik lépésként szeretnénk az adóbevételekből, az ingatlanértékesítésekből és a letétbe helyezett összegekből olyan jelentős pénzügyi tartalékot képezni, hogy bármekkora gond esetén is 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben teljes stabilitással és biztonsággal tudjuk üzemeltetni a várost. Végül pedig a kidolgozunk a szociálisan rászorulók részére egy rezsitámogatási programot, melynek a képzett tartalék lesz a fedezete. Az igénylésénél a családi és jövedelmi helyzet lesz a mérvadó. Különösen is fontos, hogy segítsük az egyedül élő, alacsony jövedelműeket, illetve a gyermeket egyedül nevelőket. Ez első körben a saját közszolgáltató cégeinket érintő segítség lesz, de kiterjedhet a gázszámla, a villanyszámla, vagy a tűzifa árához való hozzájárulásra is. Érdekes világ és nehéz évek várnak ránk. Shakespeare szavaival élve: „beköszöntött rosszkedvünk tele”.

Ön mindig optimista volt…

– Mit mondhat ezek után a szülővárosát szolgáló, azért aggódó polgármester? Hiszen negatív zárása még soha nem volt egyetlen nyilatkozatomnak sem. Nem lehet most sem! Hadd idézzek egy másik írót, Hemingway-t: „Biztos lehetsz benne, hogy mindig lesz tavasz, s a folyó újra folyni fog, amikor felenged a fagy.” Az elmúlt 2,5 évben sok bizonytalansággal és jogos félelemmel találkoztunk, az viszont erőt ad, hogy olyan összefogást, megértést és segítőkészséget tapasztaltam, amit tényleg csak baj esetén lehet megtapasztalni. Erre, különösen a megértésre és a türelemre most még nagyobb szükségünk lesz! Az előttünk álló nehéz években fokozottan oda kell figyelnünk egymásra. Arra bíztatok minden zalaegerszegit, vegye a fáradtságot és az időt, kommunikáljon sokat a családtagjaival és a barátaival. Ez jót tesz mindannyiunk szívének és lelkének! De oda kell figyelnünk a közösségeinkre is, hogy a legkritikusabb időszakokban is be tudják tölteni a szerepüket, hiszen ezek alkotják a város szövetét, értelmet adnak a zalaegerszegi létünknek. A polgárainktól és a közösségeinktől város a város! Igen, kemény időket és nehéz kihívásokat kell közösen átélnünk. De egyszer úgyis véget érnek, mert a kemény idők sohasem olyan kitartóak, mint a kemény emberek. Közösen fogunk cselekedni, mert fontosak vagyunk egymásnak! Előre nézünk, feltűrjük az ingujjunkat és belevágunk! Mert ebben a megváltozott és magából kifordult világban is Zalaegerszeg lesz nekünk a legfontosabb!

z.t.

Balaicz Zoltánt 2021-ben az Év polgármesterének választották.