Egyszerre lett HIV-pozitív, koronavírusos és majomhimlős egy olasz férfi

2022. 08 25. 11:11

Komplex orvosi eset (is)…
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

Egy 36 éves olasz férfi lehet a világon az első, akit egyidejűleg fertőzött meg a majomhimlő, a koronavírus és a HIV is – számolt be az Independent.

A férfi spanyolországi utazásából hazatérve belázasodott, levertnek érezte magát és torokfájással küzdött. Az olasz férfi június 16. és 20. között öt napot töltött Spanyolországban, ahol mint később kiderült, védekezés nélkül került intim kapcsolatba valakivel. Hazaérkezése után július 2-án pozitív lett a koronavírustesztje, majd még aznap délután kiütések kezdtek el megjelenni a bal karján, amelyek másnapra hólyagokká váltak és átterjedtek a törzsére, alsó végtagjaira, valamint az arcára is. Néhány nappal később ezek a hólyagok apró, de annál fájdalmasabb dudorokká, úgynevezett pustulákká fejlődtek, ezért a férfit a Catania állambeli San Marco Egyetemi Kórház sürgősségi osztályára szállították, majd onnan a fertőző betegek osztályára került át.

A kórházi ellenőrzés során több tesztet is elvégeztek rajta, amelyekből kiderült, hogy a sejteni vélt majomhimlő mellett a HIV-1-re is pozitív lett. A férfit végül július 11-én engedték ki a kórházból, miután megszűntek a koronavírus- és a majomhimlős tünetei is. A kórházban eltöltött idő alatt bőrsérülései begyógyultak, apróbb hegeket maguk mögött hagyva.

A Catania Egyetem kutatói szerint ez az eset rávilágít arra, hogy a majomhimlő és a koronavírus tünetei miként fedhetik egymást, és megerősíti, hogy az ilyen esetekben a kórelőzményi gyűjtés és a szexuális szokások vizsgálata kulcsfontosságú a helyes diagnózis felállításához. Arról azonban egyelőre nincs elegendő adat, hogy a különféle vírusok egyidejű megjelenése súlyosbíthatja-e a fertőzöttek állapotát.

A cikkel kapcsolatban megindult a hozzászólások áradata. A nyomdafestéket nem tűrő mondatoktól természetesen eltekintünk, csak egy szalonképesebbet idézünk: „Szegény ember, ha még hamarosan megtudja, hogy terhes is.”