Nem látják a fától az erdőt…

2022. 08 19. 08:26

Várhatóan emelkedni fog a fatolvajlások száma.

Mióta az Európai Unió ostoba, dilettáns, arrogáns (némelyikük korrupt) vezetői különböző szankciókat erőltettek ki az orosz-ukrán háború kapcsán, a tagállamok polgárait energiaválság, hatalmas rezsinövekedés sújtja.

A gáz részleges kiváltásának egyik módja a fatüzelés, s ezzel kapcsolatban Magyarországon már történtek intézkedések. S mint ilyenkor lenni szokott, hazánk a tízmillió futballszakértő, járványügyi, oktatási szakember országa mellett erdőügyi tudósok gyülekezete is lett.

Az ellenzéki politikusok fő tevékenységük, a kispárti csatározások mellett rácsaptak erre a témára is. Hamis közgazdászok után nyüzsögnek a törpepártokban a botcsinálta erdőgazdálkodási szakmérnökök is, akik erdőnélküli Magyarországot vizionálnak.

Mint más szakterületen, itt sem látják a fától az erdőt. Egyetlen céljuk, hogy lehetőleg nagyot rúgjanak abba a kormányba, amely Gyurcsányék gyászos öröksége után a világjárvánnyal, a migránsáradattal, az orosz-ukrán háború következményeivel, az évtizedek óta nem tapasztalt aszállyal küzdenek. Ráadásul itt van nekik egy olyan országáruló ellenzék, amilyen egyetlen államnak sincs Európában. S akkor még az Európai Uniótól járó pénz jogtalan visszatartásáról nem is beszéltünk.

No, de térjünk vissza az erdőkhöz, amik hamarosan nem is lesznek Magyarországon az ellenzék által hangoztatott esztelen fakivágások miatt.

Bízzuk az erdőgazdálkodást a valódi szakemberekre, bízva abban, hogy a kormány meghallgatta/meghallgatja őket a fakitermeléssel kapcsolatban. Amiben viszont azonnal lehetne intézkedni, ahhoz nem kell erdőgazdálkodási szakismeret, csak szándék, akarat. A növekvő tűzifaigények negatív kísérője az illegális fakitermelés, magyarán a falopás. Ennek megakadályozására kellene határozott lépéseket tenni akár a meglévő mezőőri hálózat erősítésével, vagy egy újabb szervezet létrehozásával. S persze a fatolvajlás, illegális kivágás jogi következményeinek súlyosbításával. Nem kell azzal a szocliberális felfogással törődni, hogy a falopás tulajdonképpen csak megélhetési csínytevés, el lehet intézni egy ejnye-bejnyével.

Ekler Elemér

Az ellenőrzésnek nagy szerepe lesz.
Fotók: police.hu