Zalaegerszegnek továbbra is jó a pozíciója

2022. 07 29. 08:05

A megváltozott körülményekhez kell igazítani a fejlesztéseket

Czunyiné Bertalan Judit tárgyalt Balaicz Zoltánnal és Vigh Lászlóval.

A megváltozott körülményekhez kell igazítani az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztési elképzeléseit – mondta a terület kormánybiztosa csütörtökön Zalaegerszegen.

Czunyiné Bertalan Judit közölte: az elődje, Navracsics Tibor irányítása alatt elkészült bázistervet újra kell egyeztetni.

2010 óta a zónához tartozó hat megyében növekedett a legnagyobb mértékben az ipari teljesítmény. Számba kell venni ennek és a tervezett beruházásoknak a hatásait az egyes településeken, de a térség fejlesztési stratégiáját közösen kell meghatározni – tette hozzá.

A következő négy évben meg kell határozni, hogy a korábban leadott fejlesztési tervek közül mire van mindenképpen szükség, és Zalaegerszeg továbbra is „jó pozíciójú, erős költségvetésű, kiszámítható, stabil működésű megyeszékhely” legyen – mondta a kormánybiztos.

A 2021-2027 közötti európai uniós ciklus operatív programjait már meghirdették. Most az a feladat, hogy olyan gazdaságfejlesztési irányvonalat határozzanak meg a települési vezetőkkel, a gazdaság szereplőivel és a felsőoktatási intézményekkel, amely a helyi adottságokhoz igazodik. Ezeket országosan is össze kell hangolni, hiszen más versenyképességi és gazdaságfejlesztési feladatok vannak az északnyugati, nyugati országrészben, mint Kelet-Magyarországon – közölte Czunyiné Bertalan Judit.

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arra emlékeztetett, hogy Zalaegerszegen épült meg az a tesztpálya, amely a „járműipar Szilícium-völgyeként” számos beruházást vonz a térségbe.

Megemlítette az osztrák AVL kutatóbázisát, a Bosch és a TÜV Rheinland tervezett beruházását és a Rheinmetall nemrég elkészült harcjárműgyárát, ahol várhatóan januárban indul meg a gyártás. Kihívásnak nevezte a szükséges munkaerő megtalálása, ugyanis „örvendetesen” csökkent a munkanélküliek száma, tavalyhoz képest 40 ezerrel kevesebben keresnek állást. Hozzátette: a 3,2 százalékos munkanélküliség szinte teljes foglalkoztatottságot jelent.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Zalaegerszeg a mostani uniós költségvetési ciklusban nyolcmilliárd forintot használhat fel beruházásokra, a legközelebbi a város és Teskánd közötti kerékpárút megépítése lesz.

A város már korábban megalkotta a 2030-ig szóló fejlesztési stratégiáját, leginkább az északi ipari park és a tesztpálya lehetőségeire építve, amelyhez szintén számítanak uniós forrásokra – közölte. (Forrás: MTI)