A sportok királynőjének szolgálója (6.)

2022. 07 28. 08:12

Szakály István 75 éves lett

Leányával, Noémival és feleségével, Magdival.

Mivel is fejezhetnénk be beszélgetésünket Szakály Istvánnal, mint a magyar, a zalaegerszegi atlétika jövőjével kapcsolatos reményeivel.

– Nemrég ért véget az Egyesült Államokban az atlétikai világbajnokság, jövőre Budapesten találkoznak a sportág legjobbjai. Ez mekkora lökést adhat a magyar atlétikának?

– Az idei VB is megerősített abban, hogy futószámokban a színesbőrű atléták nagy fölényben vannak alkati, genetikai adottságaik révén. „Fehér” ember nem sok futószámban tud beleszólni az érmes helyezésekbe világversenyeken. Ez a tendencia még erősebben mutatkozik meg magyar viszonylatban. A magyar atlétikának az a legfontosabb feladata, hogy alapozza meg a gyermekek kulturált mozgását. A sport – személyiségfejlesztő hatását kifejtve – sok olyan tulajdonságot varázsol elő a gyermekekből, amik nagyon hasznosak lesznek felnőtt korukban. Az atlétika – mint alapsportág – kiválóan hasznosul más sportágakban is, így nem elfecsérelt időszak az, amit a gyermekek az atlétikai klubokban töltenek. Fontos tehát ezeknek az egyesületeknek az országos hálózatának kiépítése, ami jó úton halad. Mindeközben a szakembereknek fel kell térképezniük azt, hogy melyek azok a „lyukak” az atlétika versenyszámaiban, ahol adottságaik révén a magyar versenyzők a jelenleginél jobb eredményeket érhetnek el nemzetközileg, s erre kell őket felkészíteni.

A 4 x 400 méteres magyar váltó tagjaként a Népstadionban. Jobbról Rózsa István, Fügedi József, Bátori István és Szakály István.

– Hogy látod a zalaegerszegi atlétika jövőjét?

– Szinkronban az egész magyar atlétika feladataival és reményeivel. A Zalaegerszegi Atlétikai Clubnál vannak a gyerekekkel kiválóan foglalkozó, nem mindenáron a sikert hajszoló edzők. Sok kisgyermekkel, nagyobb atlétapalántával foglalkozunk, s most már szépen kialakult annak rendszere is, hogy az egyetemre, főiskolára kerülő neveltjeink a ZAC színeiben versenyezzenek. Nem lehet más célja a zalaegerszegi atlétikának mint az, hogy minél több család gyermekének biztosítsunk sportolási lehetőségét, úgy, hogy a tanulást sem engedjük elhanyagolni. A világszínvonalat mi nem tudjuk garantálni, az irreális cél lenne.

– A sportkör elnöke vagy, a napi operatív munkát követelő ügyvezető igazgatói feladatkört Bella Attila vette át. Gondolom nem vonulsz teljesen a háttérbe…

– Óriási értéket adtam át az új elnökségnek. Kötelességük, hogy vigyázzanak rá, feladatuk, hogy fejlesszék. Ott lihegek a nyakukon életem végéig…

Ekler Elemér
(Vége)

A Magyar Atlétika Szövetség Életmű Díjának átvétele után.
Fotók: Szakály István archívuma

A sportok királynőjének szolgálója (1.) (2022.06.13.)

A sportok királynőjének szolgálója (2.) (2022.06.16.)

A sportok királynőjének szolgálója (3.) (2022.06.28.)

A sportok királynőjének szolgálója (4.) (2022.07.12.)

A sportok királynőjének szolgálója (5.) (2022.07.20.)