Évtizedek pillanatfelvételei (3.)

2022. 07 27. 09:13

Interjú Mészáros T. Lászlóval

Mészáros T. László a 20-as éveiben, Doby karikatúrája viszont 4-5 éve készült róla.

A közvélemény elsősorban fotóriporterként ismeri Mészáros T. Lászlót. Ezt nagyrészt annak is köszönheti, hogy éveken keresztül dolgozott a megye napilapjánál. Ő volt az első, aki fotósként megkapta a Zalai Hírlap Nívó Díját. A fényképezés mellett azonban előszeretettel készít karikatúrákat, jóval száz fölött van fotós köteteinek száma, közismertek naptárai, sőt társasjátékok készítésére is vállalkozott. Folytatjuk beszélgetésünket Mészáros T. Lászlóval.

– A fotózás után (ide még visszatérünk) következzen a karikatúra!

– Szerettem és szeretek rajzolni, a Zalai Hírlapban gyakran illusztráltam írásokat, vagy jelentek meg önállóan is rajzaim. Nehéz műfaj, de igen kifejező.

– S egy újabb lépés, aminek minősége másik szenvedélyednél igen fontos. Hogyan és mikor ejtett rabságba a 64 mező és a 32 bábu?

– Tizenhat éves korom óta tagja voltam/vagyok a ZTE, majd a Csuti SK sakkcsapatának, mint igazolt versenyző. Most is van élő játékengedélyem, tavaly indultam is a Karos Kupán. A sakk elég jelentős szerepet tölt be életemben, még szeretnék visszatérni erre a témára.

– S hogyan jött képbe a társasjáték?

– Nem könnyű ez a terület sem. A sógorommal közösen volt két játéktalálmányunk. A kiadó nem vette meg a találmányt, csak előleget fizetett, s azzal biztatott, hogy a gyártásból és az eladásból majd meg fogunk gazdagodni. A Csoda Táblával mintegy százféle társasjátékot lehetett játszani, régi ismert játékokat, és olyanokat, amiket mi találtunk ki. Jellegzetessége volt, hogy egy 10×10 mezőre osztott műanyag táblán forogtak a vonalak, 3 színre lehetett beállítani, s a négyzetekbe épített forgó ötszögek segítségével a bábu is be volt építve, tehát nem kellett hozzá semmi, a tábla önmagában sokféle játékra volt alkalmas. Ennek gyártásához szükséges szerszámok nem készültek el időben, így minden borult. A két bejegyzett szabadalom sajnos elszállt. Akkor határoztam el, hogy olyan játékokat készítek csak, amelyek nem függenek mástól. Ennek jegyében született meg az új társasjáték-sorozat.

Karikatúrákat most is előszeretettel készít.

– Mi ennek a lényege?

– Van egy A/2-es összehajtható tábla, azon többféle útvonal. Huszonnégy kép szerepel rajta, az adott város nevezetességei. A játékhoz kártyák is tartoznak, rajta hasznos, ismeretterjesztő információk a képen szereplő épületről, vagy más nevezetességről. Nagyon egyszerű maga a játék; az győz, aki több fényképes mezőre lép, vagyis több kártyát gyűjt. A gyerek játszik, közben tanul is. Gyors, egyszerű és hasznos. Ezeket a játékokat folyamatosan fejlesztjük, most jön ki például a „mézes” második változata. Ebben mézet és kártyát is kell gyűjteni, ám a mézet el tudja rabolni a medve bizonyos helyeken. Ebben a játékban meg lehet ismerni és tanulni a mézkészítés összes fázisát. Egy évig dolgoztunk rajta, közben több méhszúrást kaptam. Olyan társasjátékokat szeretnénk készíteni, amelyek a gyerekeknek plusz tudást adnak. Előkészületben van egy olyan játék, ami a népviseleteket dolgozza fel, vagy éppen a szakmákkal kapcsolatos tudnivalókkal ismerteti meg a gyermeket. Százhetvennyolc szakmát sűrítünk be huszonnégy elágazásba.

– Azt mondják, hogy a társasjáték most a reneszánszát éli…

– A játékok iránt valóban nő az érdeklődés, ám ez ennél bonyolultabb téma…

– Visszatérve a könyvekre: hánynál tartasz?

– Nem számoltam pontosan, de 120 és 125 között van ez a szám. Több okból is magamra maradtam, így a könyvkészítés valamennyi fázisát én csinálom a nyomáson kívül. Így csak engem lehet szidni, ha nem tetszik a kötet.

– Melyik könyv áll legközelebb a szívedhez?

– Nem tudok erre konkrétan válaszolni. Mindegyik…

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Ízelítő a társasjátékokból…

Évtizedek pillanatfelvételei (1.) (2022.07.13.)

Évtizedek pillanatfelvételei (2.) (2022.07.19.)