Magas, 74%-os a foglalkoztatási arány Zala megyében

2022. 07 26. 10:03

Több tízezer munkavállaló hiányzik a hazai munkaerőpiacról

A fémmegmunkálásban nagy a verseny a szakképzett dolgozókért.
A fotó illusztráció

A KSH legfrissebb adatai szerint Zala megyében 74%-os a foglalkoztatási arány (ami szinte teljesen megegyezik az országos átlaggal), a munkanélküliség pedig 4,3%-ot tesz ki. Az álláskeresők aránya is alacsony, mindössze 4%, ami teljesen megegyezik az országos átlaggal. A hazai munkaerőpiacról a Központi Statisztikai Hivatal szerint mintegy 65.000 (míg egyes szakértők szerint 100.000) munkavállaló hiányzik. Zala megyében főként az elektronika, fém- és élelmiszeripar területén, elsősorban szakképzetlen betanított munkásokból van hiány. Több területen megoldást jelenthetnek a szabályozott keretek között, nem EU tagállamokból érkező külföldi munkavállalók.

Az idei első félév végére Magyarországon a foglalkoztatás megközelítette a 4,7 millió főt, ami közel 74%-os arányt, gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. Ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliség rekord alacsony szintre, 3,5%-ra süllyedt. A cégek munkaerőigényét érzékletesen szemlélteti, hogy az egyik legnagyobb hazai álláskereső portál saját adatai szerint idén májusban a rendszerükben 26.000 álláshirdetés szerepelt, míg ugyanebben az időszakban két évvel ezelőtt ez a szám csupán 10.000 volt.

Zala megye munkaerőpiaci helyzete a határ közelsége miatt pedig már egy évtizede speciális, jelentős ugyanis az osztrák munkaerőpiac elszívó hatása. Ez a jelenség megnehezíti a piaci szereplők munkáját a térségben, Ausztria béreivel ugyanis sok vállalat nem tud versenyezni, a hazai munkavállalók bérelvárásai pedig megnőttek a képzett munkakörökben és a szakképzettséget nem igénylőkben egyaránt.

A térségben a WHC Csoport főként elektronikai, autóipari, textilipari, élelmiszeripari, fémipari, és nyomdaipari vállalatokkal dolgozik együtt. Ez a térség is megsínyli azonban az egyre súlyosabb munkaerőhiányt: a foglalkoztatók főként az elektronika, fém- és élelmiszeripar területén elsősorban szakképzetlen betanított munkaerőt keresnek nagy számban.

A Zalaegerszegen helyi irodát működtető  WHC Csoport szakemberei első kézből tapasztalják az égető munkaerőhiányt. „Hatalmas a verseny a piacon a CNC-sek, lakatosok, hegesztők, vagy bármilyen, fémmegmunkálással kapcsolatos szakmával rendelkező jelöltekért, illetve a szakképzetlen munkakörökben is fellendülés, és a munkaerőigény növekedése tapasztalható. Partnereink számára nagy erőkkel toborozzuk a munkavállalókat a ,,klasszikus hiányszakmákba”: elsősorban szakképzetlen betanított munkásokat keresnek, főképp az elektronika, a fémipar és az élelmiszeripar területén” – részletezi Berta Péter, a WHC Csoport ügyvezetője.