A megboldogult SZDSZ külpolitikusa, mint humorista

2022. 07 25. 08:08

Egy kéretlen hoppmester

Szent-Iványi István ma is furcsán értelmezi a nemzetpolitikát.
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Szent-Iványi István helyteleníti, hogy a magyar miniszterelnök egy ideje a székelyföldi Tusnádfürdőn teszi fontos bejelentéseit. A megboldogult SZDSZ hajdani államtitkára a Hírklikk riporterének ezzel kapcsolatos „szellemes” fölvezetését – „Ön tud arról, hogy Magyarországot valamikor áthelyezték Kárpátaljára, és a fővárost Tusnádfürdőre?” – még ki is egészíti: „Már a kormánytagok is onnan üzengetnek. Olyan konkrét intézkedéseket is ott közölnek, amiket máskor Budapesten.” Szent-Iványi szerint ezeket a Kormányinfón kellene bejelenteni, az a megfelelő hely erre.

A kéretlen hoppmester, a portál visszatérő szakértője jómúltkor azt is javasolta: ha Orbán Viktor jó viszonyra törekszik az amerikai elnökkel, le kell váltania külügyminiszterét, ugyanis Szijjártó Péter jelképezi azt a magyar kormányt, amely annak idején kiállt Donald Trump politikája mellett. Ráadásul ő a szószólója a kabinet keletinyitás-politikájának.

Aki nem tudná, milyen volt (és milyen lenne) a liberális magyar külpolitika, ízlelgesse ezeket a nyilatkozatokat. Benne lapul a szervilizmus és az arrogancia valamennyi alapeleme.

Kis színes. A tavaszi választás előtt Szent-Iványi a kormánypárti médiumokat is kiosztotta, mondván, azzal riogatnak, hogy Nyugat-Európában a migránsok miatt az emberek rettegésben töltik mindennapjai­kat, holott ez nem igaz. A bűnözési statisztikák azt mutatják, ahol beengedték őket, semmivel sem rosszabb a helyzet, mint például Magyarországon, mondta a humorista. (A szilánkosra aprított nyugat-európai peremkerületek fotói nyilván az Orbán-média trükkfelvételei.)

Pilhál György
Magyar Nemzet