Gyurcsány, a költő és hadvezér…

2022. 07 20. 09:03

Gyurcsány Ferenc, a szemkilövető néptribun…
Fotó: MTI/Mónus Márton

Mint tudjuk, a politikus Gyurcsány Ferenc mellett létezik egy magasröptű, szónokló, hexameterben verselő, megríkatni akaró Gyurcsány Ferenc is. Kivételes élmény, mikor a szárazabbik én (a politikus, pártelnök, vállalkozó, habzóborász stb.) váratlanul poétává magasztosulva próbálja meg keblére ölelni a hallgatóságot. Emlékszünk még hősünk „Nagy Imre-interjújára”, amikor (2004-ben, szocialista miniszterelnökként) a 301-es parcellánál faggatta mártír elődjét: „Imre, te mit tennél?” Két évvel később gróf Batthyány Lajos mauzóleumánál emelte magát történelmi magaslatba: „Az elsőknek a legnehezebb a dolguk, Batthyány is megküzdött ezzel. Az elsők, a reformerek tapossák ki az ösvényt, ők mutatják az utat.” (Pár napra rá a Batthyány-leszármazottak megmutatták neki az „utat”, hová menjen.)

Láriferi szépírói próbálkozásai közül talán a 2018-as választási zakókesergő a legemlékezetesebb: „Szemünkre ereszkedik a legrosszabb rémálom első pár képkockája. […] Gőzös, keleties hatalom, megtorlás, a maradék emberi szövetek szétszaggatása, a polgári szabadság, az emberi méltóság maradékának szertefoszlása […], a maró önvád, a perspektíva elenyészése.”

A mostani katarandalírozás is előhozta a szemkilövő-hegyi emberből a fölkent irodalmárt. Arról verselt, hogy a lázadás tettekben megtestesülő vágya emberek lelkét, szívét, értelmét keríti hatalmába.

„Ellenzékinek lenni hazafias kötelesség. Rosszul működő rendszert bontani hazafias tett. Akkor is, ha a rendszerbontók az ellenzék intézményes szereplőivel, szóval velünk szemben is bizalmatlanok.”

Bizalmatlanok? Nem azt mondták, Feri!

Pilhál György
Magyar Nemzet