A sportok királynőjének szolgálatában (5.)

2022. 07 20. 08:44

Szakály István 75 éves lett

Szakály István: – Az atlétikai világbajnokság a földkerekség harmadik legnépszerűbb és legnézettebb sportrendezvénye.

Interjúnk következő részében a jövőről kérdeztük Szakály Istvánt, a zalai, zalaegerszegi atlétika kiemelkedő egyéniségét. „Géza bácsi”, ahogy tőle megszoktuk, most is kendőzetlenül fejtette ki véleményét.

– Milyennek látod a jövőt? Nem az atlétika, a sport szemszögéből…

– Rossz idők járnak a világpolitikában. 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy is elhagyta Magyarországot. Addig hosszú időn keresztül Moszkvában mondták meg, hogy mi legyen hazánkban, hogyan éljünk. Aztán megcsapott bennünket a szabad nyugati világ szele, beléptünk az Európai Unióba. Nem telt el sok idő, s arra eszméltünk, hogy egy újabb birodalom része vagyunk. Ez az új birodalom alapvetően eltér attól, amit az alapítók elképzeltek, s amire szövetkeztek. Az Amerikai Egyesült Államok ma már egészen más ahhoz képest, ahogy 1984-ben, de még 1994-ben is személyesen láttam. Szerintem az USA – Ukrajnán keresztül – átlépett egy vörös vonalat. Korábban megtette ezt Koreában, Vietnámban, Afganisztánban, Irakban, s folytathatnám… Ma már nem is a politikusok irányítanak, hanem a globális nagytőke.

Az 1969-es Magyarország – NDK válogatott viadalon a győztes magyar 4 x 400 méteres váltó tagjaként.

– Nyilván a magyar atlétika jövőjével kapcsolatban is van reményed, elképzelésed!

– Jövőre atlétikai világbajnokságot rendez Magyarország. Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Bizottság egykori főtitkára, volt versenyzőtársam, válogatottbeli váltótársam olyan mély nyomokat hagyott, hogy kikövezett út vezetett ehhez a sportdiplomáciai sikerhez. A két fia, Gyulai Miklós, aki a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, és Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség tanácsának magyar tagja, az EA végrehajtó bizottságának tagja is óriási munkát végzett, hogy jövőre hazánk fogadhassa a világ legtöbb országgal rendelkező sportági szakszövetségének versenyzőit. Pedig ezt a rendezvényt is meg szerette volna akadályozni a magyar politikai ellenzék, hasonlóan az olimpiai kandikáláshoz. Szerencsére ez a szándékuk meghiúsult, mert a magyar kormány – Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével – határozottan kiállt a rendezés mellett. Sajnos ezek a botcsinálta politikusok még azt sem tudják, hogy az atlétikai világbajnokság a földkerekség harmadik legnépszerűbb és legnézettebb sportrendezvénye. A várható bevétel meghaladja majd a rendezés költségeit. Budapest óriási reklámhoz és bevételhez jut, ami Karácsony Gergely főpolgármester aggasztó pénzügyi sopánkodásai után olyan lehet, mint fuldoklónak a mentőöv. Az már szinte mellékesnek tűnő járulék, hogy Budapestnek végre lesz egy olyan atlétikai versenyekre alkalmas stadionja, ahol egy világbajnokságot is meg lehet méltó módon rendezni.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Gyulai Miklóssal, az Életmű Díj átadásán.

Gyulai Márton, aki szintén sokat tesz az atlétikáért.
Fotók: Szakály István archívuma

A sportok királynőjének szolgálója (1.) (2022.06.13.)

A sportok királynőjének szolgálója (2.) (2022.06.16.)

A sportok királynőjének szolgálója (3.) (2022.06.28.)

A sportok királynőjének szolgálója (4.) (2022.07.12.)