Ujhelyi, a bomlott harangozó

2022. 07 18. 10:09

„Vákumos Pityunak lenne inkább szüksége lélegeztetőgépre.”
Fotó: Kovács Attila

„Háromszázhatvanegyedik alkalommal kongatom a harangokat, és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá” – magyarázza Ujhelyi István, az MSZP egyetlen, Brüsszelbe delegált őrlángja. (Elképesztő vákuum lehet Pityu fejében, nem tett jót neki a rengeteg harangozás – de hát ez a mániája szegénynek…) Most éppen amiatt szaladt föl a toronyba, hogy tájékoztassa a nemzetet: „A NER kezd meg-megrogyni saját hazugságai­nak súlya és tarthatatlansága alatt, és bár ideig-óráig még talán meg tudja vezetni a lakosság egy részét a nekik felfestett kamuellenségek képével, de rövidesen mindenkinél be fog kopogtatni a valóság.”

A költői képet rövid szeminárium követi: „Háborús infláció, ez az új, mindenre bevethető bűvészkifejezés, amellyel magyarázni próbálják az egyre durvább megszorításokat és pénzbehajtásokat a választóknak, (…) vagyis hogy minden rossz kizárólagos oka a háború és Brüsszel.” A rétor szerint az illiberális állam eddig sem a szociális érzékenységéről, a kirekesztettek, a bajba kerültek megsegítéséről volt ismert. Hősünk legderűsebb mondata a Hírcsárda álhírportálon is megállná a helyét: „Épp ideje lenne, ha a kormány legalább részben megvalósítaná az MSZP létbiztonság-csomagját, amely a leginkább rászorult társadalmi csoportoknak jelentene rapid és válságálló segítséget az egyre élesedő szociális krízisben.” Ujhelyi arról tájékoztat, a Fidesz-kormánynak annyi, elfogyott körülötte a levegő. Konyec. A kommentelő viszont úgy látja, inkább a vá­kuumos Pityunak lenne szüksége lélegeztetőgépre.

Meg ápolóra: „Ha Orbán Viktor ingyen sört és örök életet osztogatna, akkor sem tudná úgy aktivizálni a Fidesz-szavazókat, mint ez a bomlott harangozó.”

Pilhál György
Magyar Nemzet