Nemzetközi konferencia Zalaegerszegen

2022. 07 18. 09:13

Nem szükségszerű 2035-től kivezetni a belsőégésű motorokat

Palkovics László beszédet mond a ZalaZONE Trilaterális Konferencián Zalaegerszegen, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya, Konferencia- és Rendezvényközpont konferenciatermében 2022. július 15-én.

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta, hogy 2035-től nem szükségszerű kivezetni a belsőégésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz a karbonsemleges szintetikus üzemanyagok használatára – mondta a technológiai és ipari miniszter július 15-én, pénteken Zalaegerszegen.

Palkovics László a ZalaZONE Trilaterális Konferencián elmondta, hogy a szintetikus üzemanyag használata komoly eredmény, ennek köszönhetően sikerül megvédeni a belsőégésű motorokat, amelyre a magyar és a német autóipar épül. Az autóipar éves kibocsátása megfelel a GDP 25 százalékának – tette hozzá.

Rámutatott, hogy az iparág jövőjére többfajta megoldás létezik, ami ugyanazt a feltételrendszert teljesíti. Olyan autók gyártását jelenti, amelyek a környezetet kisebb mértékben terhelik vagy egyáltalán nem terhelik, biztonságosak, és rendelkeznek az elérhető funkciókkal (ilyen például önvezetés).

A miniszter felidézte, hogy a trilaterális együttműködés – amely szorosan kapcsolódik a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya tevékenységéhez – 2017-ben jött létre Magyarország, Ausztria és Szlovénia között. A kutatással foglalkozó intézetek és az autóipari klaszter ipari vállalatainak közös célja, hogy a nemzetközi infrastruktúra kiépítésével megteremtsék az önvezető járművek közúti tesztelésének lehetőségét. Ezeket a járműveket ugyanis nemcsak zárt tesztpályán, hanem több országban, normál országúti körülmények között is vizsgálni kell – emelte ki Palkovics László.

A konferenciára tagországokon (Magyarország, Ausztria és Szlovénia) kívül öt országból érkeztek megfigyelők.

A szakemberek a kutatásfejlesztési együttműködésekről, valamit a jogi szabályozás hátteréről számoltak be, és bemutatták az eddigi eredményeket. (Forrás: MTI)

Palkovics László (elöl, b), Jost Bernasch, az ausztriai Virtuális Járműkutató Központ vezérigazgatója (elöl, b2) és Szalay Zsolt, a ZalaZONE kutatási és innovációs vezetője (elöl, j) a ZalaZONE Trilaterális Konferencián
Fotók: MTI/Varga György