Feszes, de stabil költségvetéssel működik Hévíz

2022. 07 18. 13:20

Idén 500 ezer éjszakás vendégforgalommal kalkulálnak Hévízen.

Feszes, de stabil költségvetéssel működik idén Hévíz önkormányzata, a működési kiadások és a bevételek is arányosan teljesülnek – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) kijelentette: egyes rosszindulatú híresztelések ellenére az önkormányzat nincs csődhelyzetben, illetve fizetési felszólítás alatt lévő kifizetetlen számlája sincs.

A Magyar Államkincstárnak a tartósan lejárt tartozásokat negyedévente jelenteni kell, ezek a jelentések pedig rendre nullásak – tette hozzá.

Az elmúlt két évben „példás, szigorú és józan takarékossági intézkedéseket” hozott a város, az önkormányzati intézményeknél és a különböző szakterületeken kevesebben dolgoznak, de teljesítik a munkájukat. A nehézségek ellenére a megkezdett beruházások befejezésére törekszenek, a fejlesztések nem állnak le, határidőmódosítással és plusz forrásokra benyújtott pályázatokkal idén is több beruházás zárul – mondta a polgármester.

Papp Gábor hozzátette: az elmúlt két év gazdasági nehézségei, a válság a várost „arányaiban és hazai viszonylatban a legsúlyosabban érinti, és sajnos még most jön a neheze”.

A polgármester elmondta: a város 2020-ban – fejlesztési forrásokkal együtt – 6,2 milliárd forintos költségvetést fogadott el, mára azonban elvesztette bevételeinek egyharmadát. Jelenleg közel 3,5 milliárd forint értékű fejlesztések zajlanak, a bevételi kiadások pedig 1-1,5 milliárddal csökkentek.

Korábban a teljes vendégkör mintegy 70 százalékát tették ki a külföldiek, de ez az arány erősen csökkent. Pozitív jel, hogy a Wizzair nagyobb kapacitású gépeket állított be a megnőtt érdeklődés miatt a nemrég indított, dortmundi menetrend szerinti járatra – közölte Papp Gábor.

Az MTI kérdésére hozzátette: a 2019-ig még egymilliót meghaladó vendégéjszakaszám tavaly mintegy 470 ezerre csökkent. Idén 500 ezer éjszakás vendégforgalommal kalkulálnak. (Forrás: MTI)