A Népszava megsértette a keresztény közösséget

2022. 07 14. 11:35

Az újság pert vesztett Vejkey Imrével szemben

A bírónő első fokon jópofa viccnek tartott a karikatúrát.

A Kúria hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amelyben megállapította, hogy a Népszava című napilap 2020. április 28-i számában megjelent Krónikus című karikatúra közzétételével a lap kiadója megsértette a felperes keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltóság védelméhez való személyiségi jogát, és ezért az alperest a lap hasábjain nyilvános elégtétel adására, valamint 400 000 forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte. A Magyar Hírlapnak Vejkey Imre felperes foglalta össze a bírósági ítéletet.

Ez egy példátlan ítélet, hiszen a Kúrián még nem született olyan döntés, ami kimondja a keresztény közösség védelmét – mondta portálunknak Vejkey Imre KDNP-s képviselő. A politikus kiemelte, ez európai szinten is egyedülálló ítélet, amelyből sokkal többre lenne szükség az Európai Unió tagállamaiban, hiszen nagy szükség van rá, hogy kiálljunk a keresztény vallási közösségünk védelmében.

A baloldalról megjegyezte, szinte már semmit sem tartanak tiszteletben, így a kereszténységet sem, pár nappal ezelőtt Böjte Csaba ténykedését is aljas módon összemosták más ember cselekedetével, és a teljes Fidesz–KDNP-közösségre is rávetítették. Vejkey Imre szerint a baloldal tettei minden határt átlépnek, ami talán már saját magukhoz sem méltó.

A bírósági tárgyalás menetéről elmondta, mindenképpen ki kell állni a keresztény közösség védelmében annak ellenére is, hogy első fokon elutasították a keresetét. Emlékeztetett, a Fővárosi Törvényszék mondva csinált okokkal utasította el a keresetét, figyelmen kívül hagyva azt a 30 ezer aláírást, amit összegyűjtöttek. A bírónő a Jézus Krisztusról készült karikatúráról azt mondta, hogy egy jó vicc, és ezt a keresztényeknek tudomásul kell venniük – jegyezte meg.

Vejkey Imre fellebbezésében kifejtette, a Népszavában megjelent karikatúra Jézus Krisztust és a keresztényeket is gyalázza, miközben az első fokon eljáró bírónő a tények felét nem vette figyelembe, és súlyos szakmai hibákat ejtett. A fellebbezése mellett a történelmi egyházak is kiálltak, közölték, hogy ez „nem egy jópofa vicc, ahogy a bírónő mondta, ez a karikatúra a keresztény közösséget súlyosan sérti” – fűzte hozzá.

A politikus megjegyezte, a másodfokú bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla kimondta a keresztény közösség védelmét, amelyet a Népszava nem fogadott el, és a Kúriához fordultak.

A hétfői tárgyalás után szerdán megszületett az ítélet, ami fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntését, és kimondta, hogy a lap megsértette a keresztény vallási közösséghez tartozókat. Vejkey Imre a 400 ezer forint sérelemdíjat felajánlotta a keresztény közösség javára.

Kochan Krisztina
Magyar Hírlap

Vejkey Imre szerint ez az ítélet Európa számára is példaértékű lehet.
Fotó: MH