A sportok királynőjének szolgálatában (4.)

2022. 07 12. 09:51

Szakály István 75 éves lett

Szakály István feleségével és leányával.

Tulajdonképpen kollégaként is köszönthetem Szakály Istvánt, a zalaegerszegi, zalai atlétika kiemelkedő versenyzőjét és sportvezetőjét. Erre bizonyíték, hogy „Géza bácsi” (ahogy barátai becézik) a Zalatáj sportmellékletének, a Zalai Sportrevünek állandó szerzője volt. Interjúkat készített kiváló zalai sportolókkal, s ezeknek az írásoknak – azon kívül, hogy formailag is rendben voltak – az volt a legfőbb erősségük, hogy Szakály István belülről ismerte a versenysport világát aktív versenyzőként és vezetőként is.

No, de e kitérő után folytassuk beszélgetésünket a jubilánssal. A legnagyobb csalódásoknál tartottunk.

– Sportvezetőként mi volt a legnagyobb traumád?

– Nem szeretnék erről részletesen beszélni. Alapszabályt és munkajogot is sértve megszűnt a ZAC-nál az ügyvezető igazgatói beosztásom. Baráti kapcsolatokban csalódtam. No, de ezt hagyjuk…

– Miért hívnak a barátaid Géza bácsinak?

– Ennek eredete régre nyúlik vissza. Egykor Simon Géza volt a ZTE gazdasági vezetője, aki szűkmarkúan mérte a pénzt a szakosztályunknak. Gyergyák Géza pályagondnok pedig nem engedte fel az atlétákat a focipálya füvére, még mezítláb sem. Szóval a Gézák voltak az urak. S akkor jött hozzánk, az atlétákhoz Németh Pisti, aki sajnos már nincs közöttünk. Mi, Istvánok megegyeztünk abban, hogy a ZTE-nél a Gézák a főnökök, nem az Istvánok, ráadásul István apja Géza fejedelem volt, mint ahogy a történelemből tudjuk. Így ragadt rajtam a Géza bácsi név.

A cikk alatti aláírásból is látható, hogy Szakály István újságírónak is kiváló volt.

– Milyen ember a civil Szakály István? A család tekintetében?

– A család a mindenem. A feleség, a leányom, de ide számítom az igaz barátokat is. A nejem, Fekete Magdi a világon a legjobban főz, s a legtöbbet takarít. Az utóbbi szenvedélye kissé zavar, bevallom. Büszke vagyok dr. Szakály Noémi néven „futó” kislányomra, aki Budapesten csinált nyílegyenes bírói karriert!

– Politika?

– Elkötelezett konzervatív vagyok. Nálam ez vallás lett. Nem titkolom, hogy tisztelem és kedvelem Orbán Viktor miniszterelnököt. A szociálisan érzékeny baloldaliaknak kellene ezt a politikát folytatniuk. Ám hol vannak manapság szociálisan érzékeny baloldaliak? Polgári származásom, neveltetésem miatt sem gondolkodhatnék másképp. Nem lehetek más, mint konzervatív ember.

–Van hobbid?

– Az olvasás… Magyar szakot is végeztem a főiskolán, ahol eleve kötelező volt megismerni a magyar, de a nemzetközi irodalmat is. Most már a szemem miatt nem tudok annyit olvasni, amennyit szeretnék. A család a hobbim. S az, hogy megismertessem a sportágamat a vállalkozókkal, akik támogatóik lehetnek a Zalaegerszegi Atlétikai Clubnak. Szívesen látunk vendégeket, Magdi konyhája a garancia arra, hogy elégedetten távoznak.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

A Magyar Atlétikai Szövetség Életmű Díjjal jutalmazta munkásságát.

 

 

A sportok királynőjének szolgálója (1.) (2022.06.13.)

A sportok királynőjének szolgálója (2.) (2022.06.16.)

A sportok királynőjének szolgálója (3.) (2022.06.28.)