Nepop, konyec!

2022. 07 11. 08:20

Hol lesz neki stratégiai nyugalma?

Karácsony Gergely, s az akkor még rendkívüli és meghatalmazott asszonyka. Ásó, kapa, nagyharang sem választhatja el őket. Sőt, még Zelenszkij sem…
Fotó: privatbankar.hu

Komoly tisztogatási hullám kezdődött minap az ukrán diplomáciában. Volodimir Zelenszkij elnök gyors egymásutánban négy nagykövet talpára kötött lapulevelet – köztük a Budapesten szolgáló túlmozgásos Ljubov Nepopéra.

A rendkívüli és meghatalmazott asszonyka az elmúlt hónapokban sokat szerepelt a magyar nyilvánosságban. Először akkor kaptuk fel a fejünket, amikor excellenciás asszony fennakadt Orbán Viktor kijelentésén, miszerint háború idején csak megfontoltan szabad reagálni. Ekképp teremtette le Magyarország miniszterelnökét: „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – közölte, majd történelmi ismeretét fitogtatva folytatta: „Az 1848-as forradalom évfordulója jön, és rezsicsökkentésről beszélnek? Nem szégyellik magukat? (…) Van joguk március 15-én ünnepelni azoknak, akiknek a szabadságnál a rezsicsökkentés fontosabb? (…) Csak azok menjenek ki az utcára ünnepelni, akikben van bátorság kiállni a szabadság mellett!” Hősnőnk alighanem főnöke, a nagymellényű Dmitro Kuleba külügyminiszter nekünk címzett beszólásából vehette a mintát: „Felszólítom a magyar hatóságokat, álljanak egyértelműen Ukrajna oldalára, és adjanak meg minden szükséges támogatást.”

Kis színes. Krónikus szereptévesztésben szenvedő főpolgármesterünk nemrég városházi rezidenciáján fogadta nagykövet asszonyt. A szívélyes zsúron Karácsony városvezető támogatásáról biztosította a diplomata asszonyt, egyúttal háláját fejezte ki az ukrán nép felé, amely – mint Gergőtől megtudtuk – nemcsak a hazáját védelmezi hősiesen, de az európai szabadságot és a demokráciát is. A találkozó kedélyes Orbán-mószerolással zárult.

Pilhál György
Magyar Nemzet