Korai volt a tápos legény öröme

2022. 07 08. 11:27

Dobóatléta a pácban

Fekete-Győr András, a füstgyertya-ejtés nolimpikon bajnoka.
Fotó: Havran Zoltán

Fekete-Győr András lefokozott momentumos néptribun mentelmi jogának felfüggesztését kérő indítvány érkezett az Országgyűléshez a bíróságtól, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított közvádas ügyben – jelentette be Kövér László még a parlament hétfői ülésén. Mint tudjuk, a szőrös nolimpikon egy 2018-as Kossuth téri ellenzéki randalírozás során füstbombát hajított az Országház előtt álló rendőrökre. A házelnök az indítványt megvizsgálásra átküldte az Országgyűlés mentelmi bizottságának. Az ügy valószínűleg az őszi ülésszakban kerül a testület elé.

Nem lennék a szűkre szabott dobóatléta helyében. Jogerősen elítélt személy ugyanis nem lehet országgyűlési képviselő. (Akkor sem, ha csak felfüggesztett szabadságvesztést kap.) Márpedig, közvádas ügyről lévén szó, a bizottság szinte biztosan felfüggeszti szegénynek a mentelmi jogát. Miért is lenne ő kivétel? A leleplezett emberke az ügyészségi meghallgatáson azzal védekezett, ő csupán egy boltban is kapható lila füstgyertyát „ejtett” a rendőrök közé – de természetesen politikusként és állampolgárként is vállalja a felelősséget tetteiért. Hogyne, hiszen római jellem. (Később jött a zabszemeffektus, meggondolta magát, mégsem vállalja, mert az nem is úgy volt stb.) Egy szó, mint száz, hősünk októberben bíróság elé áll. (Ismerve a gyakorlatot, sajnos az eljárás hónapokig, akár évekig is elhúzódhat.)

Mindenesetre korai volt a tápos legény öröme, hiába jutott be a parlamentbe, nagy eséllyel vádlott lesz. Ha pedig elmarasztalja a bíróság, mint macskát nagydolgozni, úgy penderítik ki a Házból.

Pilhál György
Magyar Nemzet