A sportok királynőjének szolgálója (3.)

2022. 06 28. 10:11

Szakály István 75 éves lett

Feleségével a Pro Urbe díj átadásán.

Szakály István, a zalaegerszegi, zalai atlétika kiemelkedő egyénisége 75 éves lett. Kedvenc sportágához fűződő elkötelezettségével azonos szinten van szülővárosához bilincselő lokálpatriotizmusa, nem véletlenül kapta meg Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésétől a Pro Urbe kitüntetést. A Magyar Atlétikai Szövetség pedig Életmű Díjjal ismerte el több évtizedes sikeres munkáját. Folytatjuk beszélgetésünket Szakály Istvánnal.

– Mi okozta a legnagyobb örömet számodra aktív sportolói pályafutásod során?

– Az első felnőtt válogatottságom 1969 június 20-án az NDK (Német Demokratikus Köztársaság) ellen.

– Sportvezetőként?

– Amikor a ZTE 4×400 méteres serdülő fiú váltója megnyerte az országos bajnokságot. Csapatot tudtam építeni egyéni sportágban.

– Emlékszel a tanítványaidra?

– Bakos György ma a Honda magyarországi vállalatának vezérigazgató-helyettese, dr. Balás István agysebész, dr. Tóth Zsolt kutatómérnök Pakson, Laczkó László pedig tanár és edző lett.

A villámikrek (balról): Kauzli József, Kiss Pál, Szakály István és Farkas Ferenc egy NB I-es csapatbajnoki győzelem után, 1967 körül.

– Magánemberként a legnagyobb öröm mikor ért?

– Nehéz erre válaszolni… Ám ha csak egyetlen dolgot lehet kiemelni, akkor amikor apa lettem. 1978 december 26-án, a névnapomon megszületett Noémi. Vagy inkább akkor, amikor ledoktorált. Ez a két esemény összetartozik.

– S most vegyük számba a legnagyobb csalódásokat! Kezdjük az aktív sportolói pályafutásoddal!

– A második, s egyben az utolsó felnőtt válogatottságomhoz kapcsolódik. 1969 júliusában az NSZK (Német Szövetségi Köztársaság) volt az ellenfél – ugyancsak a Népstadionban. A 4×400-as váltó utolsó tagjaként akkora hátránnyal kaptam a botot, hogy a Magyar Televízió egyetlen kamerájába már „nem fértem be”. Két hétig az utcára sem mertem kimenni Zalaegerszegen. Gyulai Pistának – ő adta nekem a váltóbotot – az volt az utolsó válogatottsága, s nekem is. Érdekesség, hogy azon a júliusi napon lépett először ember a Holdra, s ezt a technika révén világszerte láthatták. A Népstadionban azonban csak egy kamera volt akkor.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Szakály István: – Csapatot tudtam építeni egyéni sportágban.
Fotó: archív, Zalatáj

A sportok királynőjének szolgálója (1.) (2022.06.13.)

A sportok királynőjének szolgálója (2.) (2022.06.16.)