Múzeumok éjszakája Zala megyében

2022. 06 23. 08:05

Tárlatvezetés, nyitott restaurátorműhelyek és fényjáték

Gazdag program várja látogatókat a felújított Göcseji Múzeumban.

Rendhagyó tárlatvezetéssel, nyitott műhelyekkel, kalandjátékokkal, koncertekkel, lovasprogramokkal és fényjátékkal várják a látogatókat Zala megyében a Múzeumok éjszakáján.

Szombaton 18 órakor megnyitják a megújult zalaegerszegi Göcseji Múzeum kiállítótereit és restaurátorműhelyeit. A folyosógalériát Bicskei József fotói díszítik majd, az időszaki kiállítóteremben pedig múzeumpedagógia foglalkozásokat tartanak – közölték a szervezők az MTI-vel.

A látogatók a táncházakban a palotás, a francianégyes, valamint a zalai néptáncok alaplépéseit sajátíthatják el. A Griff Bábszínház kamaraelőadással érkezik, 21 órakor pedig Müller Péter Sziámi költő, dalszerző, énekessel találkozhat a közönség.

A nemrégiben megnyílt Elődeink élete című várostörténeti kiállítást rendhagyó tárlatvezetésen mutatják be. A fiataloknak kincskereső kalandtúrát szerveznek, a múzeumpedagógiai teremben érdekes témákról – köztük a türjei kódex titkáról és az egerszegi mamut utáni nyomozásról – tartanak előadásokat.

A múzeumkertben a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és felkutathatják az elrejtett régészeti leleteket. Szinpadra lép a Canterina Kamarakórus, majd Berkes Dániel és barátai adnak jazzkoncertet. Éjfél előtt az 1992-ben alakult Sziámi együttes dalai csendülnek fel, vendégük lesz Müller Péter Sziámi.

Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban is lesz bőven látnivaló.

A Göcseji Falumúzeumban a régi hagyományokat elevenítik fel. A belvárosban a Deák Ferenc könyvtár invitálja közös játékra és gombkiállításra a közönséget. A törvényszék épületében esti sétát szerveznek, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum pedig csillagvizsgálattal, tárlatvezetéssel és ásványvásárral csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban kincskereső kalandtúrával, kézműves foglalkozásokkal és mesterségbemutatókkal kezdődik a programsorozat. Bemutatják Az Éj Műtárgyát: a nagykanizsai Ipari Park területén feltárt talpas oltárokat. Néptáncbemutatókat, táncházat rendeznek, az udvaron felállított színpadon a Mozaik Társulat vásári komédiát játszik, illetve a Boglya Népzenei Együttes ad koncertet. A kiállításokat éjszakai sétán is meg lehet tekinteni, a szabadtéren pedig tűzugrásra is lesz lehetőség.

A Magyar Plakát Házban Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet felvételeit bemutató tárlat kínál érdekes látnivalót, a legkisebbeket pedig játékos programokkal várják.

Keszthelyen a Balatoni Múzeumban szombaton 18 órakor megnyílnak a kiállítótermek és látogatható lesz a Festetics Szabadulószoba. Egész estés múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek, a programot a Re-Folk zenekar táncházzal zárja.

A Festetics-kastély kiállításai ugyancsak nyitva tartanak. A Hintómúzeum épülete melletti tér lovasbemutatók helyszíne lesz. A kastélyparkban – melyet éjfélkor fényjátékkal világítanak meg – a Magyar Honvédség Központi Zenekara népszerű musicalekből ad válogatást.

A Georgikon Majormúzeum lampionokkal kivilágított udvarán bemutatják a veterán mezőgazdasági gépeket, a vendégeket kemencében sült langallóval, levendula- és citromfű teával kínálják.