Novák Katalin a béke mellett állt ki Rigában

2022. 06 21. 11:24

Novák Katalin magyar (b2) és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök (j) tárgyal a Three Seas Summit (Három Tenger Kezdeményezés) csúcstalálkozón Rigában, az ATTA Centerben 2022. június 20-án. Mellettük Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója (b) és Ekler Gergely, a Sándor-palota hivatalvezetője (b3).
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az ukrajnai béke és Magyarország érdekei mellett állt ki Novák Katalin köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján hétfőn Rigában.

Az államfő Facebook-posztjában az áll: a 2015-ben indult Három Tenger Kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy Európa meglévő kelet-nyugati közlekedési és energiaszállítási infrastruktúrája mellett mihamarabb épüljenek ki az észak-dél irányú útvonalak is.

A tizenkét országot felölelő kezdeményezés rigai csúcstalálkozóján Novák Katalin három olyan kérdést emelt ki, amely Magyarország és a magyar emberek számára fontos – írta. Az első, hogy mielőbb meg kell teremteni a békét Ukrajnában, a magyar emberek a béke mellett vannak. A második: a tengerrel nem rendelkező országok érdekeit messzemenőkig figyelembe kell venni akkor, amikor az energiaellátásról tárgyalnak. Továbbá „támogatjuk Ukrajna és a nyugat-balkáni országok mihamarabbi európai uniós tagjelöltségét”.

A csúcstalálkozón Magyarország köztársasági elnöke mellett Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Litvánia, Észtország, Románia és Bulgária elnöke, Horvátország miniszterelnöke és a cseh szenátus elnöke vett részt, az ukrán elnök pedig videókapcsolaton keresztül csatlakozott. (Forrás: MTI)

Novák Katalin köztársasági elnök megkoszorúzza a magyar zsidó nők emlékművét a rigai régi zsidó temetőben 2022. június 20-án A háttérben balról jobbra: Ekler Gergely, a Sándor-palota főigazgatója, hivatalvezető, Altusz Kristóf diplomáciai igazgató és Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi