A zalaegerszegi focicsoda (2.)

2022. 06 15. 11:04

Fél évszázada jutott fel az NB I-be a ZTE

Ünneplés a Budapesti Spartacus legyőzése után.
(Zalai Hírlap korabeli száma)

1972 június 18-án a Fősped Szállítók otthonában elért győzelem az NB I-be jutást jelentette a ZTE számára. Egy héttel később, június 25-én az NB I B-s bajnokság zárófordulójában egy másik fővárosi csapattal, a Budapesti Spartacussal mérkőzött a már NB I-esnek számító ZTE. A kérdés csak az volt, hogy miképpen búcsúzik a másodosztálytól az egerszegi együttes, maradéktalan örömmel kezdődhet-e az ünneplés.

A találkozóra 10 ezer (!) néző volt kíváncsi. A játékvezető nem akárki volt, hiszen Palotai Károly, a világ egyik legjobb sípmestere dirigált.

Szőcs János vezetőedző ebben a felállásban küldte pályára csapatát: Déri-Prokisch, Papp, Vörös, Filó, Gáspár (Madár a szünetben), Józsi, Tóth, Szabó, Kocsis, Bita.

A Zalai Hírlap tudósítása.

Akárcsak egy héttel korábban a Fősped Szállítók ellen, itt sem született gól az első félidőben. Aztán a 64. percben vezetést szerzett a ZTE, majd hamarosan növelte előnyét. A részleteket a korabeli tudósítás segítségével, Gondi Béla közreműködésével elevenítjük fel:

„Vörös előreívelése átszállt a védők felett és Egervári csak úgy tudott Szabó elől menteni, hogy kapu fölé emelte a labdát. Balról Kocsis mesterien ívelte a szögletet középre és Szabó pompás csúsztatott fejessel küldte a labdát a bal sarokba, 1:0. Nem sokáig váratott magára a következő gól sem, mert a 70. percben Madár a félpályától remek labdával indította a középre húzódott Tóthot, aki lefutva őrzőjét, 20 méterről, a kifutó kapus fölött emelt a kapu közepébe, 2:0.”

A hajrában a Budapesti Spartacus is bevette a ZTE kapuját, így született meg a 2:1-es hazai győzelem. Palotai Károly végső sípszava után pedig megkezdődött az ünneplés.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

A második ZTE-gól születik…
(Zalai Hírlap korabeli száma)

 

A Népsport is kiemelten foglalkozott a ZTE feljutásával.

 

A zalaegerszegi focicsoda (1.) (2022.06.13.)