A lakáj javaslata

2022. 06 15. 09:21

Soros György kedvencei közé tartozik az Ökotárs Alapítvány.
Fotó: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Nyolc évvel az emlékezetes Ökotárs Alapítvány-ügy után a helyzet változatlan. A magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz a korábbi megállapodáshoz, amely kimondja: konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap milliárdjait elosztó szervezetet. Emlékezetes, Magyarország az Ökotárson kívül bárkit hajlandó lett volna elfogadni, Norvégia ellenben ragaszkodott a Soros György által támogatott szervezethez. (Miközben olyan elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt.) A norvégok azonban ebbe nem mentek bele, felfüggesztették a támogatást arra hivatkozva, „az Orbán-kormány egyoldalúan megváltoztatta az elosztás rendszerét”. Az eredménytelen tárgyalások után a teljes, hét évre járó 77 milliárd forintunkat visszatartották. Az összes pénztől elestünk.

Az új ciklus most csütörtökön kezdődő újabb tárgyalássorozatán sem várható változás, az Orbán-kormány továbbra sem fogadja el, hogy „civilek” az állam kontrollja nélkül osszák el az alapítványi pénzt – jó szokásuk szerint kormánymószeroló szervezeteknek…

Kommentár aligha kell ahhoz a „gerinces” véleményhez, amelyet Hargitai Miklós tollából olvashattunk erről a Népszavában: „Egyetlen ország van Európában, amelyik nem igyekszik jóban lenni az eurázsiai kontinens második legnagyobb olaj- és gázvagyonát birtokló Norvégiával. Nemhogy nem igyekszik: kifejezetten keresi a lehetőséget, hogy a semmiért is konfliktust generáljon vele. Sőt a semminél is kevesebbért – nagyjából mínusz hetvenmilliárdért; ennyit adna a norvég fél a hazai civilek közhasznú projektjeire, cserébe csupán annyit kérve […], ne a kormányhatalom döntse el, ki kaphat és ki nem kaphat a pénzből.”

Pilhál György
Magyar Nemzet