Egynapos sebészeti ellátás Zalaegerszegen

2022. 06 14. 10:26

Félmilliárd forintból valósult meg az egynapos sebészet.

Nemrég egymilliárdos ráfordítással újult meg kívül és belül egyaránt az a zalaegerszegi orvos- és nővérszálló, most pedig újabb félmilliárdos beruházás valósult meg. Egyetlen éjszakát sem kell kórházban tölteni műtétje miatt a betegnek, köszönhetően az egynapos sebészeti ellátásnak, amelynek feltételeit a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban is megteremtették egy félmilliárd forint értékű projekt keretében.

Az egynapos sebészet új, speciális ellátási mód, amelynek eredményeként a beteg egy munkanapon belül hazabocsátható, így a páciens sem a műtét előtti, sem a műtét utáni éjszakát nem tölti a kórházban – mondta dr. Med. Habil Gasztonyi Beáta PhD, a megyei, állami kórház főigazgatója.

A megyei kórház főépületének földszintjén, a nyugati szárnyat kibővítve hozták létre az egynapos sebészeti részleget. Az építésre 352 millió, míg az eszközök beszerzésére 145 millió forintot költöttek. A 426 négyzetméteres részlegben önálló műtőblokk várja a betegeket, akiket a beavatkozás előtt, valamint az operáció utáni megfigyelés idején a 10 ágyas zóna fogad.

A részleget vezető főorvos, dr. Kecskés Gábor arról szólt: az ellátás feltételei közé tartozik az is, hogy a beteg kísérővel érkezzen, az ellátás utáni hazautazása sem húzódhat el, ezért ehhez nem használhat tömegközlekedést, ily módon főleg a Zalaegerszegen és 30 kilométeres körzetében élők számára lesz elérhető az egynapos sebészeti ellátás.

Az avatás résztvevői.

Nemzetstratégiai érdek, hogy az egészségügy jól működjön, és az új részleg segít a betegeknek minél hamarabb visszatérni a családhoz, a munkába – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Mint mondta, tervezik már a megyei kórház három belgyógyászati osztályának teljes megújítását is, remélik, hogy erre sikeres európai uniós pályázatot tudnak majd beadni, hiszen a szükséges forrás több, mint 30 milliárd forint.

Szeretjük a kórházi dolgozókat, de nem szeretünk kórházban tartózkodni. Mostantól ezt az időt segít lerövidíteni ez a részleg, ez pedig mindenki számára nyertes helyzetnek nevezhető – mondta az avatáson Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester. A városvezető köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat és az állami, megyei kórház között jó a kapcsolat. Bár a város nem fenntartója a kórháznak (soha nem is volt), de a maga lehetőségeivel igyekszik segíteni (pl. szakemberlakások és elektromos autók új orvosok letelepítésére, 200 parkolókártya a dolgozók részére, 150 új parkoló építése a kórház körül, stb.). A mostani fejlesztés kapcsán elmondta, fontos a modern infrastruktúra, de ezek csak falak és eszközök mindaddig, amíg az orvosok és nővérek nem töltik fel élettel, szakértelemmel, emberséggel.

Zalaegerszegen és 30 kilométeres körzetében élők számára elérhető az egynapos sebészeti ellátás.
Fotók: Seres Péter