Az orosz oligarcha, akit nem mer megbüntetni a Nyugat

2022. 06 14. 11:35

Vlagyimir Putyin és Vlagyimir Potanin. A nikkelmágnás lojális az orosz elnökhöz.
Fotó: Twitter

Vlagyimir Potanin nikkelmágnás az egyik leggazdagabb orosz, és lojális a Kremlhez. Ennek ellenére eddig szinte semmilyen büntetőintézkedést nem alkalmaztak vele szemben. Úgy tűnik, hogy az üzlete túl fontos a világkereskedelem számára.

Újabb és újabb szankciók érik az orosz oligarchákat Nyugaton. Elkobozzák az értékes ingóságaikat és ingatlanjaikat, a hitelkártyájukat pedig letiltják, a pénzeiket befagyasztják – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Van azonban egy maroknyi orosz milliárdos, akiket eddig nagyrészt megkíméltek a szankcióktól. Köztük van Vlagyimir Potanin, aki jelenleg a második leggazdagabb orosz.

Potanin az Ukrajna elleni orosz támadás óta több jövedelmező üzletet is kötött. Először is megvásárolta a Roszbankot, amelynek korábbi tulajdonosa, a Société Générale francia nagybank sietve el akarta hagyni Oroszországot. Ezután átvette az amerikai Global Payments pénzügyi szolgáltató oroszországi fiókját, végül pedig Oleg Tinkov bankalapító Tinkoff online bankjának részvényeit.

„Pedig Potanin – aki eddig csak egy kanadai szankciós listán szerepel – rendkívül lojális Vlagyimir Putyin elnökhöz, mégpedig a Putyin-éra kezdete, a 2000-es évek eleje óta” – mondta a Forbesnak Vlagyimir Milov ellenzéki politikus és közgazdász, aki elmenekült Oroszországból. A Nornickel vezérigazgatója nem kritizálta az orosz elnököt az ukrajnai háború miatt sem.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy orosz oligarcha létére Potanint miért nem szankcionálja a Nyugat, mint ahogy azt tette számos másik üzletemberrel az ukrajnai háború kitörésekor. Úgy tűnik, hogy a nyugatiaknak túlságosan is fájna, ha Potaninra is vonatkoznának a büntetőintézkedések.

Potanin vállalata, a Nornickel a világ legnagyobb finomított nikkel- és palládiumtermelője, továbbra is gyártja a fémeket mindenütt, különösen Európában – a Wood Mackenzie természeti erőforrásokkal foglalkozó tanácsadó cég szerint tavaly Európa nikkelimportjának 27 százalékát adta. A Nornickel finnországi akkumulátor-alapanyagokat gyártó létesítménye, amelyet a német BASF vegyipari óriáscéggel közösen építettek, az EU zöldmenetrendjének egyik alappillére. A Nornickel a globális palládiumpiacok szerves szereplője is: a világ palládiumtermelésének mintegy 35 százalékát állítja elő, amely ritka fém a félvezetőkben és az autókban használatos – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az amerikai és az uniós hatóságok nem nyilatkoztak arról, hogy Potanin miért kerülte el a szankciókat. Nem csoda, hiszen biztosan nem büszkék rá, hogy „ha a Nornickelt szankciók érintenék, az a kereslet megzavarásához vezetne, mert nagyon nehéz pótolni az elveszett egységeket, ráadásul Európa van a legnagyobb veszélynek kitéve” – mondja Nikhil Shah, a CRU Group üzleti elemző cég nikkelkutatási vezetője.

„Bár az USA nikkelimportban jobban támaszkodik Kanadára, mint Oroszországra, az USA vagy az EU szankciói mindenhol felhajtanák az árakat” – mondja Shah.

Szakértők szerint ha csak Potanint és nem a vállalatát szankcionálnák, a nyugati cégek akkor is úgy kezelnék a Nornickelt, mintha szankciókkal sújtották volna, még úgy is, ha Potanin a vállalat kevesebb mint 50 százalékos tulajdonosa, ami a szankciós jogban kulcsfontosságú küszöbérték. Az európai bankok és vállalatok egyszerűen elkerülnék a Nornickelt, ami túlságosan is fájna a Nyugatnak. (Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség)