A zalaegerszegi focicsoda (1.)

2022. 06 13. 09:23

Fél évszázada jutott fel az NB I-be a ZTE

Nézőtérről fényképezte egy szurkoló az NB I-be jutást jelentő gól előtti pillanatot. Vörös lőni készül…
Fotó: archív

1972 június 18-án a budapesti Czabán Samu téren sporttörténeti zalai siker született. Amikor Emsberger Gyula játékvezető lefújta a Fősped Szállítók – ZTE NB I B-s mérkőzést, a zalaegerszegi játékosok boldogan ölelkeztek össze. Matematikailag is biztossá vált, hogy a Szőcs János által irányított csapat felkerült a magyar labdarúgás legmagasabb osztályába. Ötvenkét évvel a Zalaegerszegi Torna Egylet megalakulása után.

Ötven éve történt, napra pontosan június 18-án, szombaton lesz fél évszázada. Riportsorozatunk erre a felejthetetlen időszakra tekint vissza.

Budapest, Czabán Samu tér. A korabeli tudósítás 1500 nézőt említ. Ennek túlnyomó része zalaegerszegi, zalai, vagy innét elszármazott, de már Budapesten élő szurkoló volt. Az első félidőben nem esett gól. Szünet után fokozta a nyomást a ZTE, mígnem elérkeztünk az 51. perchez. A Zalai Hírlap tudósítása szerint így született meg az NB I-be jutást jelentő gól: „Az előrelopakodó Vörös két alkalommal is megcélozta a kaput, harmadszorra eredménnyel. Az 51. percben megszerezte a labdát a pálya közepén, néhány lépést tett vele, aztán 28 méterről kapura lőtte, Timlert meglepte az ötösön levágódó labda, és az a hasa alatt a kapu közepébe jutott 1:0 a ZTE javára.”

Az egerszegi B-közép kiadta a jelszót: Irány az NB I!
Fotó: archív

Vörös Istvánnal, „Mityával” 50 év elteltével újra felidéztük ezt a sporttörténeti találatot:

– Szabó Rezsőt szerettem volna indítani, de a korábbi eső miatt vizes volt a fű, a labda megcsúszott, s vetődő Timler kapus hasa alatt jutott a hálóba.

Vörös István elérzékenyülve idézi fel a mérkőzés utáni perceket, a szurkolókkal való közös ünneplést. A kiváló védőjátékos (korábban a Vörös Csillag Traktorgyár, a Komló és a Zalaegerszegi Dózsa színeiben is szerepelt) sérüléséig megbízható tagja volt az NB I-es ZTE védelmének is.

Korabeli tudósítás a Zalai Hírlapban…

–Egy alapozáson történt, az Alsóerdőn… Achilles-ín sérülés vetett véget a pályafutásomnak, mondtam Szőcs Jánosnak, hogy befejezem, mert nem tudom már folytatni a játékot a kívánt szinten.

Vörös István Zalaegerszegen előbb a Vas- és Fémipari KTSZ-nél dolgozott, majd a Zalakerámiánál kollégája lett a csapat- és védőtárs Papp Antalnak, valamint a ZTE intézőjének, Mayer Istvánnak.

A korábbi Achilles-In sérülést követően térd- és csípőprotézist is kapott, így a most 78 éves egykori csupaszív játékos csak rövidebb sétákra vállalkozik felesége társaságában. Élete párja gondos kezelője az egykori cikkeket és fotókat tartalmazó házi archívumnak. A szűkebb családot – felesége mellett – két fia, három unokája és egy dédunokája teszi teljessé Vörös Istvánnak, aki védő létére, 50 ével ezelőtt az NB I-be lőtte a „Zetét”.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Vörös István napjainkban.
Fotó: Zalatáj

 

Csapatképek és Vörös István korabeli portréja bekeretezve.