Zalaegerszeg új büszkesége

2022. 06 02. 08:54

Nem sokkal az Alsóerdei Sport- és Élménypark átadása után újabb nagyszerű létesítménnyel lett gazdagabb a zalai megyeszékhely.

Június elsején a három hónapos próbaüzem után megnyílt Zalaegerszegen a mintegy 9,5 milliárd forintból megvalósított új uszoda, tanuszoda és strand.

Az erről beszámoló tudósítást követően részletesen is bemutatjuk az új komplexumot, ami nem csak a megyeszékhely, hanem a térség lakói számára is kitűnő testedzési, kikapcsolódási lehetőséget nyújt, arról ne is beszélve, hogy az úszásoktatást is segíti.

Végül is mi valósult meg az összességében 9,5 milliárd forint értékű állami nagyberuházás keretében?

Új fedett uszoda épült, benne 50 méteres, 10 pályás medencével, 268 fős lelátóval.

Az uszodát a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által meghatározott szigorú előírások szerint tervezték.

Épült egy külön tanuszoda, hogy minden zalaegerszegi gyermek megtanulhasson úszni. (Európában évente 27 ezer ember fullad vízbe, többségében 5 és 15 év közti gyermekek – ezért is van az a hazai célkitűzés, hogy 10 éves koráig minden magyar gyermek tanuljon meg úszni).

Szauna és wellness részleg.

Városi strand megújítása, új kültéri medencével, gyermekmedencével, kültéri vizes játszótérrel a gyermekeknek.

Ady utcai strandépület felújítása.

Új személygépkocsi és autóbusz parkoló (72 parkolóhely, elektromos autótöltési lehetőség, 53 részben fedett kerékpártároló).

Új, 250 méter mély hidegvizes kút.

Új, 1100 méter mély melegvizes termálkút.

Teljesen új uszodatechnológia és gépészet.

Zöldfelület rendezés, térburkolatos területek, növénytelepítés, modern sportpályák.

Az új medencék összesített vízfelülete 1852 m2-nyi úszásra szolgáló területet jelent, amely magában foglal: egy 407 m2-es kültéri strandmedencét, egy 175 m2-es fedett tanmedencét, egy 10 m2-es merülőmedencét, valamint egy 1260 m2-es fedett nagymedencét.

Természetesen megmenekültek a művészeti alkotások is, így helyet kapott – felújítva – Németh János Kossuth-díjas díszpolgár A víz mitológiája című fríze, valamint a bejáratnál Neptun szobra, Boldogfai Farkas Sándor szobrászművész Vizafogó című alkotása és Bencsik István Térdeplő leány című műve is.

Megnyílt a zalaegerszegi új uszodakomplexum (2022.06.01.)