Viszolyog, émelyeg

2022. 06 01. 12:01

Gréczy, az „egykezi munkás”

Gréczy Zsolt és főnöke, Gyurcsány Ferenc. Előbbinek fogalma sincs a megáldásról, utóbbi naponta szokott bérmálkozni…
Fotó: MTI/Soós Lajos

Nem érzi jól magát Gréczy Zsolt. „Viszolygok, émelygek” – írja közösségi oldalán a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője, s meg is magyarázza, miért: „500 liter misebort küld az Orbán-kormány Ukrajna megsegítésére. Lesz mivel megáldani a harcba indulókat, mielőtt tömegsírba kerülnek.”

Olvasgatva a hozzászólásokat, jobban jött volna ki a nagytermészetű ember, ha nem osztja meg állapotát a publikummal. (Amúgy sem túl jók a markos politikus szimpátiagörbéi, amióta önnön vesszejével mutatott be fényképes kunsztokat a világháló közösségi oldalán.) „A borral áldozunk, nem áldunk, áldani szenteltvízzel szoktunk – tájékoztat egy kommentelő. – Te is Fletó mellett ülhettél a hittanon.” Egy másik hozzászóló javaslattal áll elő: „Figyu, te egykezi munkás! Máskor kérdezd meg előbb a naponta bérmálkozó főnöködet, Miferink teológiában is király.”

Azért olvassuk el a kificamított alaphírt eredetiben is: „A liturgikus célra használható, jó minőségű bort az Egri és a Veszprémi Főegyházmegye, valamint a Pannonhalmi Főapátság ajánlotta fel, a Magyar Katolikus Karitász gyűjtötte össze, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szállítja Lengyelországba, ahonnan a lengyel karitász jóvoltából jut el az ukrán templomokba.” (Vagyis nem „az Orbán-kormány küldi”…) Egyház az egyháznak, magyar–lengyel–ukrán útvonalon. Mert ahol nem lőnek, ott folyamatosan miséznek, megtartják a szent liturgiá­kat. A bor pedig kelléke a szertartásoknak. Mit is adhatnának a magyar egyházmegyék? Hiány van belőle, hát misebort adnak. Meg hitet, szeretetet, kitartást… A világi magyarok meg menekültek százezreit fogadják, karjukat nyújtják…

Gréczy? Gréczy émelyeg.

Pilhál György
Magyar Nemzet