Viszolygott a paktumtól

2022. 05 20. 10:27

Antall József néhai miniszterelnök az MDF-s képviselőtársai körében.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Hogy a rendszerváltás és környéke még ma is kibeszéletlen terület, mi sem bizonyítja jobban, mint az az érdeklődés, amely Kiss Gy. Csaba csütörtöki könyvbemutatóját kísérte. A Nap Kiadónál megjelent Harminc év után: 1989–1990 című könyv a szerzőnek a legendás korszakról szóló harmadik kötete. Talán ez a legizgalmasabb. A Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja, Lakitelek egyik szervezője e nagy idők tanúja. Ízelítő a kötetből. „És érkezik a paktum. Derült égből villámcsapás. Hallom, valamikor április végén a Bem téren Tölgyessy járt Antallnál, és folyik valamilyen megbeszélés közöttük. […] Az SZDSZ-nek állítólag két fontos föltétele volt: mondjon le az MDF saját köztársasági elnök jelöléséről, továbbá hogy az állami tévé és rádió elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezze ki.”

A bemutató előtt erről is beszélgettünk. „Az MDF–SZDSZ-paktum vízválasztó volt – meséli. – Antall 1990 áprilisában a kormányozhatóság érdekében kötött egyezséget az SZDSZ-szel. Képtelen voltam elfogadni azt a paktumot, elvégre az MDF választott testületeinek, az elnökségnek és a választmány, akárcsak a parlamenti képviselőcsoportnak csak bólintania lehetett. Csakhogy más választásunk nem lehetett. Antall József kijelentette, ha nem fogadjuk el, nem vállalja a miniszterelnökséget.”

Kiss Gy. Csaba ezek után nem is vállalt országgyűlési képviselőséget. Három évre rá pedig a pártból is kilépett. Most csupán egy „egyszerű” Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár és MTA-doktor, aki úgy tartja: tanúságtétele kötelessége az utánunk következők előtt.

Pilhál György
Magyar Nemzet