A 100. magyar bajnokság győztese lett a ZTE

2022. 05 20. 10:12

A 20 évvel ezelőtti egerszegi örömünnep

És akkor jött Radu Sabo…
Fotó: Zalatáj

2002 május 22-én ünnepre készült Zalaegerszeg és Zala megye fociszerető közönsége. 16 ezren préselődtek be a lebontásra ítélt stadionba, abban reménykedve, hogy a 100. magyar élvonalbeli magyar labdarúgó bajnoki szezon aranyérmese, a Zalahús-ZTE a jövőben már egy új arénában fogadhatja ellenfeleit.

Ehhez „csak” egyetlen pontot kellett szerezni az FTC-től. Azonban a fővárosi zöld-fehérek szereztek vezetést, de aztán Bozsik Péter, a ZTE vezetőedzője magához intette a melegítő Radu Sabot. S a Zalaegerszegen valaha is megforduló egyik legnépszerűbb légiós góljával kiegyenlített a hazai csapat, s ekkor már megvolt a bajnoki címhez elengedhetetlenül szükséges egy pont.

A bajnokcsapat tablója a Megkoronázva című könyvből (Zalatáj Kiadó).

Érezni lehetett, hogy valami nagy dolog van készülőben Zalaegerszegen. A stadion majd felrobbant, amikor a játékvezető lefújta a találkozót. A felfokozott izgalom, az aranyérem iránti vágyakozás feszültsége pillanatok alatt átváltott mérhetetlen boldogsággá.

Népünnepély volt a stadionban, s este a Dísz téren. Ez a bajnoki cím vezetett el a ZTE mindmáig legnagyobb nemzetközi sikeréhez, a világhírű Manchester United legyőzéséhez a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Puskás Ferenc stadionban.

Húsz éve lesz vasárnap, május 22-én, hogy bajnok lett az egerszegi csapat. Harminc évvel azután, hogy a ZTE feljutott a magyar labdarúgó-bajnokság élvonalába…

Jó emlékezni rá!

Ekler Elemér

A „Mi hőseink”…
Fotó: Zalatáj

Az ünnep percei… Kocsárdi Gergely vezényel…
Fotó: Zalatáj

Népünnepély a Dísz téren.
Fotó: Zalatáj

A bajnoki címről döntő mérkőzés „jegyzőkönyve”.

A Zalai Hírlap 2002 május huszonharmadikai címlapja.