Fizetésemelések és jelentős jutalmak Nagykanizsán

2022. 05 18. 08:37

Katasztrofális eredmények a baloldali kézre került városokban

Az Alsótemplomnál lévő rámpa. Hárommillió forintról indult, de mire elkészült, az ára meghaladta a tízmilliót.
Fotó: Zalatáj

Nagyon hasonlóan és jellemzően nem jól alakult azoknak a nagyvárosoknak a sorsa, ahol 2019-ben a korábbi Fidesz–KDNP-s vezetés helyett a baloldal vette át a település irányítását – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából. Jellemző, hogy a fejlesztések vontatottan haladnak, esetleg állnak, és inkább csak azok a programok mennek, amelyek állami beruházásban valósulnak meg. Szinte mindenhol lecserélték a hivatal és az önkormányzati cégek vezetőit, és több helyen a haverokat ültették be a fontos pozíciókba, nem egyszer emelt fizetésért – írja a magyarnemzet.hu.

Nagykanizsán a többi baloldali többségű nagyvároshoz hasonlóan alakult az elmúlt két és fél év. Szabó Szilárd, a Fidesz helyi frakcióvezetője úgy fogalmazott az összeállításban, hogy csak azok a fejlesztések folytatódtak, amelyek 2019 ősze előtt indultak, illetve, amelyek állami beruházásban zajlanak. Az utóbbiak között említette a Kanizsa Arénát, amelyre már régóta várt a város.

Ami az önkormányzathoz és városfejlesztő cégéhez köthető fejlesztéseket illeti, talán az Alsótemplomnál épülő rámpa a legjellemzőbb. A fejlesztés első tervezett költsége hárommillió forint volt, de mire elkészült, a ráfordított összeg már meghaladta a tízmillió forintot – tette hozzá. Szabó Szilárd beszélt arról is, hogy 2019 előtt, a Fidesz–KDNP-s vezetés alatt helyben kétmilliárd forintot fordítottak az utak felújítására, míg azóta leálltak a munkálatok, még a kátyúzások is lassan haladnak.

Szabó Szilárd: – Többhavi jutalmat vehettek fel a koronavírus-járvány idején, mindenféle teljesítményelvárás nélkül.
Fotó: Nagykanizsa hivatalos oldala

Bezzeg a cégvezetőket azonnal le tudták cserélni pályáztatás nélkül, a fizetésüket pedig gyorsan meg tudták emelni. Sőt olyan szerződéseket kötöttek velük, amelyek alapján az új cégvezetők tavaly, a koronavírus-járvány közepette, jelentős, akár többhavi jutalmakat vehettek fel mindenféle teljesítményelvárás nélkül – mutatott rá.

Nagykanizsán egyébként egyetlen fős többségben (8:7 arány) van a testületben a baloldali frakció (Éljen városuNk! Egyesület – Demokratikus Koalíció – Jobbik – MSZP – LMP – Momentum). A frakció tagjai: Berta Krisztián, Bodó László, dr. Fodor Csaba, dr. Károlyi Attila, dr. Schauta Marcell, Gábris Jácint, Gondi Zoltán, Horváth Jácint. A város polgármestere Balogh László (Fidesz-KDNP), a frakció további tagjai: Bizzer András, Dénes Sándor, dr. Erdős László, Radics Bálint, Szabó Szilárd, Tóth Nándor.

Az összeállításban Eger, Érd, Miskolc, Pécs, Szombathely és Tatabánya szerepel még a dél-zalai város mellett.

A cikk nem foglalkozik Budapesttel. Érthető okokból, hiszen a csődtömegként jellemzett Karácsony Gergely főpolgármester „vezetésével” már felélte a Tarlós-időszak alatt felhalmozott tőkét a főváros. Egymást érik a korrupció-gyanús botrányok, az úgynevezett jutalékos rendszer gyakorlattá vált a Városházán. Ami jelentős fejlesztés történik, az kormányzati forrásból valósul meg, vagy még a Tarlós István vezette városvezetés időszakában kezdődött. A budapesti helyzetkép egy külön cikket igényel terjedelme miatt.

Ekler Elemér