A keszthelyi helycserés támadás

2022. 05 06. 13:56

A volt országgyűlési képviselő lesz a polgármesterjelölt

Egy hajóban „eveznek”… Manninger Jenő és Nagy Bálint a Balaton megkoszorúzási ünnepségen.

2002 után új országgyűlési képviselője van Keszthelynek. Nagy Bálint, Festeticsék városának eddigi polgármestere az április harmadiki fölényes győzelme után a parlamenti bársonyszékbe ülhet.

Az eddigi – 2002-től idáig – parlamenti képviselő, Manninger Jenő az országos politikától ugyan visszavonult, ám a június 26-án esedékes helyhatósági választáson megpályázza a polgármesteri titulust.

Manninger Jenő két évtizedig volt parlamenti képviselő, mindeközben 2006-tól 2014-ig a Zala Megyei Közgyűlés elnöki tisztségét is betöltötte. Most a helikoni város polgármesteri tisztségére pályázik.

No, de mit szól ehhez az ellenzék? Szántó András, a Demokratikus Koalíció Zala megye 2. számú választókerületének elnöke – a Zalatáj Kiadó kérdésére – azt mondta: még egyeztetnek, hogy kit indítanak Manninger Jenővel szemben. S az is kérdéses, hogy lesz-e összefogás – hasonlóan az országgyűlési választásokhoz – a polgármesteri voksolásnál – említette mindezt május ötödikén, hozzáfűzve, hogy másnap, vagyis pénteken már többet tud mondani.

Szántó András – más DK-s politikussal ellentétben – a Zalatáj kérdéseire úgy válaszolt, ahogy egy politikai közszereplőhöz illik. Azt mondta többek között, hogy egy időközi választásnál Manninger Jenővel szemben nincs sok értelme jelöltet állítani.

Nagy Bálint és Manninger Jenő is új kihívás előtt áll.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy az ellenzék ilyen arányú parlamenti választási veresége után jól érzik az esélyeket. Így aztán lehet, hogy szabad a terep az önmegvalósító terveket dédelgető független jelöltek számára Manninger Jenővel szemben.

Keszthelyen egyébként időközi önkormányzati képviselő-választás is lesz az elhunyt dr. Ifi Ferenc körzetében. A Zalatáj értesülése szerint itt az ellenzék Kovács Viktóriát, a Demokratikus Koalíció országos felügyelő bizottsági tagját indítaná a kormánypárti jelölttel szemben. Kovács Viktória a Zalatájnak azt mondta, hogy ebben a kérdésben még folynak az egyeztetések.

Másnap, május hatodikán, pénteken újra hívtuk Szántó Andrást, aki arról tájékoztatta a Zalatájat, hogy az ellenzék nem állít polgármesterjelöltet Keszthelyen Manninger Jenővel szemben.

Közben lapunk olyan információt kapott, hogy a Momentum viszont állítana polgármesterjelöltet a június huszonhatodikai választásra.

Megkérdeztük Elekes Istvánt, a Momentum választókerületi elnökét, aki határozottan kijelentette, hogy sem polgármesterjelöltet, sem önkormányzati képviselő-jelöltet nem indítanak az időközi választáson.

Keszthely a Balaton kulturális fővárosa. Az időközi voksoláson nem sok esélye van annak, hogy borul az áprilisi országgyűlési választás trendje. A jelenlegi állás szerint ugyanis nagy fölény van a testületben a Fidesz-KDNP által jelölt képviselők javára.

Ekler Elemér