Timmermans, a takarékos mosónő

2022. 05 05. 09:14

– avagy a Nyugat agybaja

Timmermans, az EU mosóügyi főszakértője.
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Az Oswald Spengler által megjósolt Nyugat alkonya egy idő óta itt van, már a Nyugat agybaja is pusztít, hogy aztán a teljes agónia átvegye a hatalmat.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság egyik agybajos vezetője azt találta mondani az ukrán-orosz háború kapcsán kialakult helyzet alkalmával, hogy Oroszországot térdre kell kényszeríteni azzal, hogy embargót vezetnek be a kőolaj és földgáz vásárlásokra.

A derék hollandus mindjárt kármentő ötletekkel is előállt – ezek hasonlítanak a magyarországi ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek az elképzeléseihez.

Timmermans barátunk azt találta mondani, hogy mossunk kevesebb szennyes ruhát, inkább szellőztessük azokat.

Timmermansnak – Magyarország nagy barátjának – már korábban is voltak korszakalkotó ötletei. A diliházban nagy sikert aratnának.

Most azonban háború van. Oroszország és Ukrajna, az Európai Unió és Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között. S egy csendes, pozíció-vesztő háború is dúl az USA és az Európai Unió között, a „Vén Európa” kárára.

Az EU pillanatnyilag vesztésre áll, mert el van foglalva Timmermans úr újfajta patyolatakciójával, Magyarország cseszegetésével, miközben az illegális migrációval sem tud mit kezdeni.

Ahogy emlékszem, még egyetlen normális konkrét dologban nem tudott eredményt elérni az EU az elmúlt években. Volt egy határozott feladata, a nyári és a téli időszámítást kellett volna egyeztetni és szinkronba hozni a tagállamokkal. Ebben is csődöt mondott.

Akkor mire számíthatnánk az orosz-ukrán háborúban, aminek főrendezője az Amerikai Egyesült Államok?

Timmermans úrnak (?) egyébként figyelmébe ajánlhatom az alábbi cikket. Egykori honfitársai tettéről van szó. Talán ide kellene koncentrálnia a mérhetetlen negatív energiáját.

Ekler Elemér

* * *

Egy megkésett bocsánatkérés a banktól…
Fotó: wikipédia

A holland ABN AMRO Bank bocsánatot kér a rabszolgaságban játszott szerepéért

 

A holland ABN AMRO Bank hivatalos bocsánatkérést tett közzé honlapján, a pénzintézet rabszolgaságban játszott szerepe miatt.

A honlapon szereplő információk szerint az amszterdami székhelyű Nemzetközi Társadalomtörténeti Intézet (IISH) a bank felkérésére kutatást végzett a pénzintézet elődjeinek, a 18. és 19. századi rabszolga-kereskedelemben történt részvételéről.

E kutatás szerint az ABN AMRO elődje, a Hope & Co. bank meghatározó szerepet játszott a 18. századi nemzetközi rabszolga-kereskedelemben: profitjának nagy részét nem csupán a rabszolgatartással kapcsolatos műveletekből szerezte, hanem a cég aktívan részt vett a rabszolgamunkával fenntartott ültetvények napi üzletmenetében is. A Mees en Zoonen bank, az ABN AMRO másik elődje, biztosításokat bonyolított rabszolgákat szállító hajók, és rabszolgák által betakarított áruszállítmányok részére.

A kutatás vezetője, Pepijn Brandon arra a következtetésre jutott, hogy a Hope & Co. a 18. század végén Hollandia legnagyobb pénzügyi és kereskedelmi vállalata volt, és a rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos műveletek az üzleti tevékenységének központi részét jelentették. A Mees & Zoonen ugyan kisebb volt, de a rabszolga-kereskedelmi ügyletei szintén fontos bevételi forráshoz juttatták a pénzintézetet.

Robert Swaak, az ABN AMRO vezérigazgatója a honlapon közzétett nyilatkozatban azt írta: „az ABN AMRO több mint 300 éves büszke múltra tekint vissza, de el kell ismerni múltunk sötét oldalát is”.

„Az ABN AMRO nem tudja visszafordítani az idő kerekét. Tisztában vagyunk azzal, hogy bár a rabszolgaságot eltörölték, a múltbeli igazságtalanságoknak a jelenben is következményeik vannak. Pénzintézetünk bocsánatot kér elődeink múltbeli tetteiért és tevékenységeiért, valamint az általuk okozott fájdalomért és szenvedésért” – fogalmazott a tekintélyes bank jelenlegi vezérigazgatója.

A holland központi bank (DNB) még február elején kért bocsánatot azért, hogy számos korábbi igazgatója fontos szerepet játszott a 19. századi rabszolga-kereskedelemben. (Forrás: MTI)