Mosás helyett agymosás

2022. 05 03. 14:01

Frans Timmermans, a korszakalkotó mosási technológia atyja.
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

 

Az Európai Unió klasszikus hülyeséglista-vezető uborkagörbületi ajánlását is túlszárnyalja Frans Timmermans minapi ötlete. „Mosás helyett szellőztessék ki inkább a ruhákat” – javasolta az unió lakóinak a zöldátállásért felelős bizottsági alelnök a környezetvédelmi testület legutóbbi ülésén. Nézete szerint a lakosságnak is ki kell vennie részét az Oroszország elleni fellépésekből.

Én már akkor problémásnak láttam a szőrös hollandust, amikor néhány éve egy budapesti MSZP-eseményen szenvedélyesen ölelgette a hungarikumként felkonferált Nagy „Trágár” Blankát. A visszajelzésekből ítélve mások is aggódnak alelnök úr előrehaladott mentális állapota miatt. Több hozzászóló javasolta, hogy a ruhák helyett talán inkább Mr. Timmermans fejét kellene alaposan kiszellőztetni. Egyikük példát is hozott: „Hazamegy a kőműves a tűző napon, kánikulában lezavart tízórányi meló után, kirakja szellőzni a kipállott sótól hegyvonulatot mintázó pólóját, majd bevizezett vattával átdörzsöli ecetszagúra izzadt testét… Ez ám a szép jövő!” Más azon mereng: dejszen akkor a koszos, ápolatlan, kéregető hajléktalan tulajdonképpen a haladó, modern nyugati világ előhírnöke! A csöves az ideális EU-polgár. Nem mosdik, nem autózik, nem mossa a ruháját, igazi európai embereszmény.

Persze az is lehet, csak hagyományápolásról van szó. Talán Frans Timmermans is olvasta Karl Marx életrajzírójának, az angol Paul Johnsonnak a könyvét (Entellektüelek), amely megemlíti, hogy a nagy gondolkodó sem vitte túlzásba a mosakodást (igaz, emiatt örökösen mindenféle randa furunkulusokkal kínlódott), és tessék, mégis utat mutatott. (Zsákutcát – P. Gy.)

Pilhál György
Magyar Nemzet