A nagykövetet hiába várták Pethőhenyén

2022. 04 29. 11:10

„Fontos ügyek jöttek közbe”

Deák István György polgármester az M1-nek nyilatkozott a menekültek helyzetéről.

Pethőhenyén nagyon várták április 28-án, csütörtökön Ljubov Nepopot, Ukrajna nagykövet asszonyát, aki az előzetes levélváltás alapján elfogadta a falu polgármesterének meghívását.

A látogatást azért kérte Deák István György, mert a 450 lelkes faluban több, mint negyven háborús menekült él. Részben Kárpátaljáról érkezett magyar ajkúak, de vannak ukrán és orosz nemzetiségűek is.

Az ukrán követségi titkár a riporterek gyűrűjében.

Készült a falu, készültek a menekültek is természetesen, de a nagykövet asszony vizitje felkeltette a sajtó érdeklődését is. Ott volt az MTVA, az MTI, a Zalai Hírlap tudósítója, s természetesen a Zalatáj munkatársa is.

Nem sokkal déli 12 óra előtt gördült be a kék rendszámtáblás követségi autó a faluház parkolójába, s kiszállt belőle – a nagykövet asszony helyett – Kerechanyn Dmytro követségi titkár.

No, jegyezték meg a sajtó képviselői, nem biztos, hogy ez így „eladható” esemény lesz az országos sajtóban.

Van, aki a kutyáját is magával hozta.

A követségi titkár viszont ettől függetlenül tette a dolgát, sorra látogatta honfitársait a falu által biztosított szálláshelyeken. Elbeszélgetett velük, majd a tapasztalatokat aztán fehér asztal mellett osztotta meg a polgármesterrel. Köszönetet mondott Pethőhenye községének, hogy befogadta a menekülteket, s példamutató módon gondoskodik róluk. Elhangzottak kényes kérdések, felvetések a vendéglátóktól, amik rendezéséhez ukrán részről is segítség kell.

Menekült gyermekekkel beszélget Kerechanyn Dmytro.

Természetesen elhangzott az a kérdés is, hogy miért nem tudott eljönni Ljubov Nepop nagykövet asszony Pethőhenyére. A válasz nem nélkülözte a diplomáciai stílust: a háborús helyzettel összefüggő fontos tárgyalásokon kell részt vennie.

Csak mellékesen jegyzem meg: Ljubov Nepop a napokban hosszú interjút adott a Partizán nevű közéleti-politikai YouTube csatornának. Ennek műsorvezetője Gulyás Márton baloldali politikai aktivista. Érdemes meghallgatni, hogy miket mondott a nagykövet asszony. Ezek után talán nem is hiányzott pethőhenyei látogatása.

Ekler Elemér

Az ukrán követség titkára köszönetet mondott a polgármesteren keresztül Pethőhenyének.
Fotók: Zalatáj