A pislákoló Tungsram (2.)

2022. 04 28. 08:52

Nagykanizsa: 700, Zalaegerszeg: 60 elbocsátás

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató.
Fotó: boomonline

Megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig – közölte a cég az MTI-vel szerdán.

A közleményük szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban.

A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba – közölték.

A vállalat menedzsmentje a döntésről szerdán tájékoztatta a dolgozókat, az üzemi tanácsot és a szakszervezeteket. „A 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon. A tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik” – írták.

Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor.

Hozzátették, hogy az elbocsátások a Munka törvénykönyve szerint, az előírások betartásával zajlanak. A vállalat emellett szeretne gondoskodni munkavállalóiról, ezért a helyi munkaügyi hivatal bevonásával információs napokat tartanak a környékbeli munkalehetőségekről. Segítséget nyújtanak önéletrajz összeállításában, álláskeresésben, a helyi HR-eseik állásbörzéket is szerveznek.

A Tungsram nagykanizsai gyártelepe.
Fotó: modern4.hu

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a közleményben kifejtette: a Tungsram menedzsmentje 2018 óta tisztában volt azzal, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek iránti kereslet csökken, és változásra van szükség, ezért a cég tudatosan kezdett új üzletágak építésébe. A koronavírus világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az egekbe emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak. A céget olyan érzékeny pillanatban érték ezek a külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységét felépítésébe. A cég menedzsmentje a kivezető utat a vállalat struktúrájának újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja.

A közlemény szerint a vállalat a reorganizáció ideje alatt is a vevők lehető legjobb kiszolgálására koncentrál elsősorban raktárkészletről. Ezt a készletet tudatosan építették fel az elmúlt év során meglévő szerződési kötelezettségeik teljesítésére, és üzletáganként további lépéseket is tesznek, ezekről folyamatosan tájékoztatják a vevőket.

A Tungsramnál április 11. és 22. között már voltak részleges gyárleállások, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat „áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa”. Jörg Bauer a Zalai Hírlap április 9-i számában úgy nyilatkozott: a pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború megoldhatatlan feladat elé állította a cégcsoportot, csak az azonnali kormányzati segítség tenné lehetővé a történelmi magyar márka további működését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), mellette Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2) és Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója (j2), Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke (j) megtekinti a Tungsram zalaegerszegi gyárat a cég versenyképesség-növelő támogatási szerződésének átadása után 2020. október 28-án.
Fotó: MTI/Varga György

A Tungsram 2018-ban magyarországi központú, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa ágazatának felvásárlásával. A vállalat Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, termékeinek 93 százalékát exportálja, 100 nemzetközi piacon tevékenykedik értékesítési hálózata révén. A csaknem 4000 alkalmazottat foglalkoztató cég öt magyarországi gyárral működik, és 1600 beszállítóval, partnerrel van kapcsolatban.

Balogh László, a dél-zalai város polgármestere a közösségi médiában reagált a Tungsram leépítésének hírére:

„Tisztelt Kanizsaiak!

Az elmúlt időszak nagy munkahelyteremtő bejelentése mellett sajnos most egy jelentős létszámleépítéssel kell szembenéznünk. Számos külső, a piacot érintő negatív hatás következményeként a Tungsram Operations Kft. nem tudja a jelenlegi keretek között tovább folytatni a termelés bizonyos részét.

Mindamellett, hogy városvezetőként szívemen viselem Nagykanizsa és az itt élők sorsát, szeretném hangsúlyozni, hogy a baloldali politikai haszonszerzés által generált felelősségre vonás nem helytálló. Egy, a versenyszférában működő cégre nincs ráhatásunk, maximum annyi, hogy bizonyos ügyek mentén a lehetőségekhez mérten próbálunk segítséget nyújtani a cég vezetésének. Ennek kapcsán csatlakoztam jómagam is Cseresnyés Péter államtitkár úr komplex munkaerőpiaci programjához, melynek keretén belül szeretnénk segítséget nyújtani a felmondással érintett dolgozóknak.

A még munkaviszonyban álló, de felmondással érintett dolgozók részére konkrét állásajánlatokat tudunk biztosítani, ami remélhetőleg jelentős segítséget nyújt ahhoz, hogy minél előbb el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. A leépítéssel kapcsolatban biztató perspektíva a vagongyár által kínált 1300-1500 fő esetleges foglalkoztatása.

A további háttéregyeztetések révén bízom abban, hogy még elő tudunk állni olyan hírekkel, melyek ezt a nehéz élethelyzetet a lehető leghatékonyabban kezelik. Célunk a konkrét segítségnyújtás; épp ezért kérem, hogy az ÉVE-frakció is inkább előremutató javaslatokkal támogassa ügyünket!”

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.
Fotó: archív

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is a közösségi médiában reagált a Tungsram bejelentésére:

„Zala megyében két üzemet érint a leépítés (Zalaegerszegen és Nagykanizsán). Zalaegerszegen jelenleg 295 fő dolgozik a Tungsram helyi üzemében. A mai bejelentés alapján közülük 60 munkavállalót érint az elbocsájtás, négy ütemben, 2022. július és október között. Nagykanizsán 700 dolgozó szerződését szünteti meg a Tungsram.

Fontosnak tartom, hogy a zalaegerszegi üzemben érintett dolgozók minél gyorsabban el tudjanak helyezkedni, hiszen ennek a 60 családnak a megélhetése fontos a közösségünk számára. Ezért a mai napon felvettem a kapcsolatot több zalaegerszegi, a létszámát szerencsére jelentősen bővíteni szándékozó vállalat vezetőjével és a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával. Ennek alapján a megkeresett cégek a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályát is bevonva meg fogják keresni mind a 60 érintett dolgozót, konkrét állásajánlatot téve nekik. Természetesen biztosan lesznek, akik más irányban szeretnének mozdulni, vagy saját elképzeléseik alapján keresnek, akár találtak is új munkahelyet, de ettől függetlenül valamennyi érintettet szeretnénk megkeresni.

A Tungsram zalaegerszegi üzeme nagyjából 200 fős dolgozói állománnyal folytatja tovább a tevékenységét, reméljük, hogy ez a létszám és a vállalat a továbbiakban már stabilan tud működni.”

(Folytatjuk)

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.
Fotó: archív

A pislákoló Tungsram (1.) 2022. 04. 27.